De geschiedenis van graffiti

Graffiti is een moderne uiting van een oude, diep menselijke behoefte: een bewijs achterlaten van de aanwezigheid.
Graffiti uitingen
Graffiti verwijderaars
Anti-graffiti coatings
Jarenlange bescherming

De geschiedenis van graffiti

Graffiti is een moderne uiting van een oude, diep menselijke behoefte: een bewijs achterlaten van de aanwezigheid.

Graffiti is niet slechts een uiting van hiphopcultuur van de moderne tijd. In de werkelijkheid vond het beschilderen en bekladden van muren al plaats in het Oude Rome. En wat te denken over de onhandige rotsschilderingen gekrabbeld op de wanden van grotten zoals in de grot van Lascaux? Deze zijn, naar het geschat is, ontstaan op 10.000 voor Christus. Daarnaast zijn er diverse rotstekeningen ontdekt in grotten waarvan sommige ouder dan 40.000 jaar voor Christus.
Ook op de muren van onder de vulkaanas bedolven stad Pompeii zijn sporen aangetroffen van iets wat best als graffiti omschreven kan worden. In het oude Egypte heeft men muurschilderingen gemaakt die ook best onder de noemer ‘graffiti’ kunnen passen.

En is het verlangen van de mens om zijn handafdruk als een soort handtekening in de verf op de muren te drukken niet gestoeld op dezelfde motivatie als op de muren gespoten tags van de hedendaagse graffiti kunstenaars?
Graffiti bestaat dus eigenlijk al heel lang hetzij niet in de vorm van met verf en inkt aangebrachte afbeeldingen en heeft een heel lange geschiedenis.
Mensen willen nou eenmaal blijvende sporen van hun existentie achterlaten op stabiele, grote, opvallende ruimtes die garant staan voor zichtbaarheid en een stukje onsterfelijkheid.
Want is graffiti iets anders dan het beruchte ‘Killroy was here’, een memorabele handtekening van een passerende bezoeker?

Graffiti kunstenaars zijn meestal anonieme solisten die rondrennen in de nacht gewapend met dozen vol spuitbussen in schreeuwende kleuren om hun handtekening (‘tag’) achter te laten op gebouwen, viaducten, treinen, passages. De gewoonte van de straatjeugd en gangleden in de grote steden om er hun territorium mee te markeren met tag stamt uit zeventiger jaren. Deze tags zijn de oorsprong van latere grote kunstwerken van graffiti beoefenaars, de zogenaamde ‘pieces’ opgebouwd uit letters en figuren compleet met achtergronden.

Een aantal van de graffiti kunstenaars zijn uitgegroeid tot alom gerespecteerde artiesten wiens werk beschermt en heel waardevol is zoals Banksy en Keith Haring. Diverse musea organiseren tentoonstellingen van graffiti werken uitgevoerd op een doek waardoor de underground kunstvorm graffiti ook een maatschappelijke goedkeuring en waardering heeft gekregen.

Naast het feit dat bepaalde graffiti uitingen als kunstvorm kunnen worden beschouwd, blijft het merendeel van de aangebrachte graffiti werk van vandalen. Het is onder geen enkele voorwaarde toegestaan om andermans bezittingen ongevraagd te voorzien van graffiti. Kunstwerk of niet, primair geldt het aanbrengen van graffiti zonder toestemming als beschadiging van andermans eigendommen. Het is een illegale bezigheid, dus bij de wet verboden. Graffiti werkt ontsierend op gebouwen, trein- en metrostations, bruggen en viaducten en geeft deze een haveloos en armoedig aanzien.
Daarom is het niet verwonderlijk dat gemeenten, de Nederlandse spoorwegen en diverse instanties investeringen doen om op de publieke ruimtes aangebrachte graffiti te laten verwijderen en het aanbrengen van de nieuwe graffiti tegen te houden.

Vooral in de grote steden, waar het graffiti gevaar onophoudelijk aanwezig is, zoekt men naar innoverende mogelijkheden om graffiti op een bewuste manier te gebruiken.
Zoiets gebeurt bijvoorbeeld door speelplaatsen en jeugdgebouwen te laten voorzien van functionele graffiti met een boodschap. Dit werkt dan tevens als bescherming tegen ongevraagde graffiti. Tussen de graffiti kunstenaars geldt namelijk een stilzwijgende afspraak om het werk van een ander niet over te spuiten.

[gtranslate]