Afbijt

Verwijder een of meerdere lagen verf, lak of coating met MAVRO afbijt middelen
Effectieve afbijt middelen
Krachtig en effectief
Verwijdert meerdere lagen verf
Omgeving in stand houden

Wat is een verfafbijtmiddel?

Verfafbijtmiddelen zijn producten die toegepast worden om diverse ondergronden te ontdoen van een of meerdere lagen verf, lak of coating.
Na het aanbrengen van een afbijtmiddel op het te behandelen oppervlak kan na enige inwerktijd de oude verf makkelijk worden weggehaald. Het verwijderen van oude verf-, vernis- of coatinglagen dient altijd voorzichtig te gebeuren om beschadiging van de ondergrond te voorkomen. Het is verstandig om bij de keuze van het afbijtmiddel en de wijze van het toepassen, advies in te vragen van een deskundig adviseur.

Afbijtmiddelen zijn verkrijgbaar in vloeibare vorm, maar ook als gel. De meer compacte samenstelling van verfafbijters vermindert het druppelen of weglopen van het afbijtmiddel en maakt daardoor het behandelingsproces eenvoudiger. Door de werkende stoffen in de verfafbijtmiddelen worden chemische verbindingen in de verflagen verbroken waardoor het verwijderen van de verflaag mogelijk is. In principe onderscheidt men twee grote groepen verfafbijt producten, de basen en de oplosmiddelen.

Hoe verwijdert men oude lagen verf?

Verschillende factoren spelen hierbij een rol: de dikte van de oude verflaag, de ondergrond waarop het aangebracht is, de ouderdom van de te verwijderen laag en de hardnekkigheid ervan.

Van belang is ook dat zowel het oppervlak als de gebruiker tijdens de werkzaamheden beschermd wordt. Naast de veiligheid voor de omgeving is het milieuaspect eveneens van belang, zijn de gebruikte middelen biologisch afbreekbaar? Kunnen de restanten verf en afbijtmiddel gedurende de werkzaamheden op een milieuvriendelijke wijze opgevangen en opgeruimd worden, bijvoorbeeld door gebruik te maken van opvangmatten?

Tevens is het van belang om, voordat men begint met het proces van verwijderen van oude verflagen, eerst te bepalen hoe toegankelijk het object is. De bereikbaarheid van het object dient zo optimaal mogelijk te zijn.

Zet eerst een proefvlak

Bij grote objecten is het sterk aanbevolen om eerst een proefvlak te zetten om zo precies het juiste verfafbijtmiddel en de benodigde hoeveelheid te bepalen om het proces zonder beschadigen van de ondergrond effectief te voltooien.

Oude verf restloos verwijderen van diverse ondergronden is een behoorlijk en intensief proces. Het resultaat en de hechting van nieuwe verflagen of coatings dat na afbijten aangebracht wordt, is immers sterk afhankelijk van de juiste voorbehandeling.

Bij een onvoldoende of onprofessioneel gereinigde ondergrond zal de nieuwe laag niet optimaal hechten en eventueel achtergebleven resten kunnen zorgen voor structuurverschil, zeker bij het afwerken met glanzende coatings.

Verfafbijtmiddelen voor diverse ondergronden

Hout

Het juiste verfafbijtmiddel verwijdert niet alleen de oude lagen verf maar ook de vlekken en spatten die in het hout zijn getrokken. Volgens de Europese richtlijnen mag er tegenwoordig in de verfafbijtmiddelen industrie geen gebruik meer gemaakt worden van de agressieve middelen die vroeger een werkzaam onderdeel zijn geweest van afbijt- en verfstripmiddelen, zoals methyleenchloride. Ook zuren, logen, NMP of biociden zijn weliswaar effectief maar belastend voor het milieu.

Niet alle biologisch afbreekbare afbijtmiddelen geven het gewenst resultaat en/of snelle werking.

Metaal

Naast schuren, industrieel stralen en verhitten is gebruik van een verfafbijtmiddel voor metalen objecten een van de meest effectieve manieren. Vooral bij objecten die moeilijk toegankelijk zijn, met veel hoeken en randen. Bij het behandelen van metaal met afbijtmiddelen is het af te raden om te werken met basische afbijtmiddelen wegens aanzienlijke corrosieve werking waardoor de mogelijkheid op beschadiging van de ondergrond groot is. Voor metalen ondergronden worden daarom verfafbijtmiddelen gebruikt op basis van een oplosmiddel.

Metselwerk/bakstenen

Een van de oudste materialen in de geschiedenis van de mensheid, bakstenen metselwerk, is niet bepaald eenvoudig om te reinigen en te ontdoen van de oude verfresten. Het verwijderen moet met de grootste voorzichtigheid en deskundig gebeuren want zowel de bakstenen als de voegen zijn snel te beschadigen.

Bij het gebruiken van verfafbijt op bakstenen muren is het verstandig om eerst een proefvlak te zetten. Laat u zich voor het aanschaffen van een verfafbijt product altijd eerst adviseren door de vakmensen van MAVRO.

Nadat men de gevels en muren heeft ontdaan van verf- of coatinglagen, verdient het de aanbeveling om de gevels en muren te behandelen met beschermende coatings voor een duurzaam resultaat.

STRIP-OFF producten van MAVRO

De specialisten van MAVRO zijn er in geslaagd om een serie krachtige en snelwerkende afbijters en REMOVERS te ontwikkelen, de gebruiksvriendelijke en biologisch afbreekbare STRIP-OFF en STRIP-OFF HD. Beide producten verwijderen restloos zowel meerdere lagen verf als duurzame 2-componenten coatings. Zelfs de meest hardnekkige oude verfsystemen kunnen hiermee effectief worden aangepakt.

STRIP-OFF en STRIP-OFF HD geven een uitstekend resultaat op vrijwel alle ondergronden zoals beton, stucwerk, graniet, metselwerk, hout, kunststof, glas en metaal.

[gtranslate]