Algen en mossen

Alle info over het verwijderen van groene aanslag, algen en mossen
Effectief algen verwijderen
Groene aanslag verwijderen
De oplossing: SIPROUNIQUAT
Verbeterd esthetisch aanzicht

Algen en mossen

Groene aanslag begint altijd als algengroei. Algen groeien op vochtige plekken, waar weinig direct zonlicht is. Als na verloop van tijd een ondergrond is bedekt met algen, zal de groei van korstmossen beginnen. Algen en mossen leven in symbiose, dat houdt in dat ze elkaar nodig hebben om te overleven. Algen geven met behulp van fotosynthese organische stoffen aan de korstmossen en in ruil daarvoor beschermen korstmossen de onderliggende algen. (Korst)mossen bestaan uit algen en schimmels. De schimmels worden gemaakt door de algen uit grondstoffen die de algen uit de ondergrond of uit de lucht haalt. Afhankelijk van de ondergrond, en de omgeving zullen er andere schimmels ontstaan, met een ander uiterlijk.

Leuk feitje: (korst)mossen worden zelfs gebruikt om de luchtverontreiniging te meten. Afhankelijk van de soorten (korst)mossen die op een plek groeien kan worden bepaald of de lucht is verontreinigd met bijvoorbeeld:
– Kooldioxide (CO2), uit elektriciteitscentrales en oliewinning
– zwaveldioxide (SO2), uit bijvoorbeeld elektriciteitscentrales en het verkeer
– Ammoniak, uit de landbouw

Sommige (korst)mossen zijn al 400 miljoen jaar oud en staan er om bekend dat ze ontzettend sterk zijn. Waar normale planten moeite hebben met groeien zullen mossen prima overleven. Normale planten en grassen zullen last hebben van een zure of harde ondergrond, lage temperaturen, te weinig licht, te veel water. Mossen daarin tegen houden van schaduw, harde en poreuze ondergronden en vinden een zure ondergrond ook geen probleem. Vandaar dat tegels en houten vlonders vaak slachtoffer zijn van algen en mossen. Veel voorkomende (korst)mossen zijn het ‘muurzonnetje’, ‘muurschotelkorst’ en het ‘rond schaduwmos’

Een minder leuk feitje, is dat klimaatverandering de problemen met groene aanslag zal verergeren. Omdat er meer stikstof en CO2 in de lucht zit zullen algen sneller groeien. Daarnaast zorgen zachte winters ervoor dat algen niet dood vriezen. Daarnaast is er steeds vaker rode en gele alg te vinden, deze algensoorten zijn tropisch!

[gtranslate]