Anti-graffiti coatings

Kostenbesparend
Eenvoudiger graffiti verwijderen
Innovatief en easy-to-clean
Workshop anti-graffiti

Geschiedenis van graffiti

Graffiti wordt een subcultuur genoemd, maar het is er eentje met diverse vormen en een lange traditie. Het begrip graffiti komt uit het Italiaanse woord “grafficar” wat staat voor tekenen, markeren, schrijven of graveren.

Meer weten over de geschiedenis van graffiti? Lees dan snel hier verder!

Welke soorten graffiti zijn er?

Graffiti kunst kent vele categorieën, van een simpele handtekening – tag, tot ingewikkelde, vaak zeer complexe muurschilderingen. Deze worden piece of masterpiece genoemd of een ‘graffiti heaven’, dat laatste wanneer het op een moeilijk te bereiken plaats wordt aangebracht door een zeer ervaren artiest. Het betreft dan ook een tijdrovende, ingewikkelde voorstelling, gemaakt met grote technische vaardigheid.

Wat uitvoering en gebruikt materiaal betreft, bestaan er ook een aantal categorieën.

 • Spuitbusverf
 • Graffiti verven
 • Stiften en inkten
 • Invisible ink

Meer weten over de soorten graffiti? Lees dan snel hier verder! 

Graffiti verwijderen? Schakel altijd een specialist in!

Een straatartiest heeft zichzelf uitgenodigd om zijn tag achter te laten op een treinstel of een metro passage. De gevel van uw nieuwe kantoorpand is ongevraagd ’versierd’ door een graffiti kunstenaar. Het treinstation in uw stad of dorp is helemaal beklad door sprayers.
Het is duidelijk dat u besluit om dat stukje graffiti te laten verwijderen. Waar dient u rekening mee te houden?

Ondergrond is bepalend

Belangrijk om te bepalen met welke kosten u geconfronteerd gaat worden, is de grootte van de aangebrachte graffiti. Welke manier van het schoonmaken het beste is voor uw objecten, hangt mede af van de ondergrond waarop het aangebracht is. Ook is het van belang om te bepalen of u na het schoonmaken een extra coating wilt laten aanbrengen om uw eigendommen te beschermen voor een volgend bezoek van de sprayers.
Uiteraard brengt het aanbrengen van een extra beschermende laag extra kosten met zich mee, maar het is toch een slimme beslissing, zeker wanneer de kans dat de straatkunstenaars bij u terugkeren groot is.

Er zijn diverse manieren om graffiti te verwijderen, bijvoorbeeld stoomcleanen, reinigen met een speciaal anti-graffiti reinigingsmiddel, een hogedruk reiniging of stralen.
Wilt u een graffiti verwijderen, schakel dan altijd een specialist in. Het gaat er immers om de graffiti te verwijderen zonder beschadiging van uw gevel of object.

Meer weten over graffiti verwijderen? Lees dan snel hier verder!

Waarom een anti-graffiti coating?

Wanneer uw muren en objecten regelmatig worden beklad met graffiti, zorgt dat voor vervelende situaties die men het liefst wil vermijden. Naast vervelend is graffiti ook een kostbaar probleem. Ieder jaar wordt er veel geld uitgegeven aan het verwijderen van graffiti van objecten, gevels en gebouwen.

Door het aanbrengen van een anti-graffiti coating kunt u significant besparen op kosten zoals schoonmaakkosten. Een anti-graffiti coating belet de sprayers niet om hun activiteiten te verrichten, maar maakt de daaropvolgende schoonmaak activiteiten veel eenvoudiger, de coatinglaag voorkomt namelijk dat de verf zich aan de muur of aan de objecten hecht en daar indringt, zoals zeker gebeurt bij poreuze ondergronden.

Wanneer een anti-graffiti coating is aangebracht, is graffiti eenvoudiger te verwijderen. Vaak is hogedrukreiniging al genoeg om de graffiti te verwijderen. Eenvoudiger reinigen betekent minder schoonmaak- en onderhoudskosten.

Er bestaan in principe twee hoofdgroepen van anti-graffiti coatings, de semi-permanente of zelfopofferende coatings en de permanente anti-graffiti coatings.
MAVRO International biedt een aantal beproefde en effectieve producten in beide categorieën.

Soorten ondergronden

Een anti-graffiti coating kan op vele soorten ondergronden toegepast worden:

 • Beton
 • Metselwerk
 • Natuursteen (open en gesloten)
 • Gecoat (dicht en muurverven)
 • Kunststoffen
 • Volkernplaten
 • Hout

MAVRO biedt vele soorten anti-graffiti coating aan en diverse verwijderaars.

Onze producten:

 • GRAFFITIGUARD
 • GRAFFITIGUARD COLOUR
 • GRAFFITIGUARD LITE
 • GRAFFITIGUARD PERMANENT
 • GRAFFITIGUARD PERMANENT 2C (en PRIMER)
 • GRAFFITIGUARD PERMANENT HD (en PRIMER)
 • MAVROX PU TOPCOAT 1C
 • NITOCOAT

Een greep uit het aanbod en eigenschappen:

 • De zelfopofferende (semi-permanente) GRAFFITIGUARD is verkrijgbaar zowel transparant als in kleur en geschikt voor vrijwel alle ondergronden.
 • De permanente anti-graffiti coating GRAFFITIGUARD PERMANENT is in het bijzonder geschikt voor beton en metselwerk. Dit product is op basis van fluorpolymeren en volledig onzichtbaar.
 • Een complete range van GRAFFITIGUARD producten. Bijzonder duurzame en millieuvriendelijke zelfopofferende anti-graffiti coatings.
 • Inkremover, Inkremover gel en Invisible Inkremover.
 • Diverse graffitiremovers waaronder GRAFFITIREMOVER GEL, GRAFFITIREMOVER LITE, EXTRA LITE en TECTYL.
 • MAVROX PU TOPCOAT 1C, geschikt voor ondergronden zoals natuursteen, gecoate ondergronden, kunststof, volkernplaten en hout.
 • NITOCOAT beschikt over uitmuntende anti-graffiti eigenschappen en is geschikt voor het aanbrengen op muurverven, kunststoffen en volkernplaten, metaal en rollend materieel.

Bekijk hier onze graffiti removers: https://mavro-int.shop/removers/graffiti-verwijderaars of ga direct naar onze anti-graffiti coatings: https://mavro-int.shop/coatings/anti-graffiti-coatings.

Naast anti-graffiti eigenschappen hebben de anti-graffiti coatings van MAVRO ook een tal bijkomende voordelen, zoals bescherming tegen UV-straling, vuil- en waterafstotende werking, milieuvriendelijke en duurzame samenstelling. Tevens bieden de anti-graffiti coatings een bescherming tegen nadelige atmosferische invloeden zoals zure regen en diverse soorten aanslag.

Twee soorten anti-graffiti coating: het verschil tussen permanent en semi-permanent

 Er bestaan twee soorten anti-graffiti coatings, een semi-permanente en een permanente coating. Voor welk soort u kiest is mede afhankelijk van een aantal factoren:

 • Het graffiti-risico (hoog met grote kans op herhaling of laag)
 • Hoeveel wilt u investeren
 • Hoe vaak gaat u onderhoud plegen

Semi-permanente coatings

Semi-permanente coatings zijn een prijsvriendelijke optie voor anti-graffiti coatings. Deze coatings worden ook wel zelfopofferende coatings genoemd. Tegen een relatief lage aanschafprijs staat echter meer noodzakelijk onderhoud en het feit dat na het verwijderen van de graffiti een nieuwe laag aangebracht moet worden. De semi-permanente coatings zijn bijzonder geschikt voor het beschermen van objecten en ondergronden in gebieden met minder grote bezoekfrequentie van de graffiti kunstenaars. Tevens zijn de semi-permanente anti-graffiti coatings bijzonder geschikt om particuliere objecten te beschermen.

De semi-permanente coatings voorzien het object van een beschermende laag die het voor de spuit verf of inkt onmogelijk maakt om zich te hechten en/ of diep door te dringen in het onderliggende materiaal. Het voorkomt niet het gevaar van aanbrengen van de graffiti, maar maakt het eenvoudiger om de aangebrachte graffiti te verwijderen, met enkel heet water en gepaste druk. Na het verwijderen van de graffiti is het noodzakelijk om een nieuwe laag coating aan te brengen.

Permanente anti-graffiti coatings

In gebieden met een hoog risico factor op steeds terugkerend overlast van de graffiti spuiters is het verstandig om te kiezen voor een permanente anti-graffiti coating. Deze coatings zijn duurder in de aanschaf, maar met een zeer belangrijk voordeel dat na het verwijderen van de graffiti het niet nodig is om de coating laag opnieuw aan te brengen.

De permanente anti-graffiti coatings zijn bijzonder chemisch- en mechanisch resistent en voorkomen dat graffiti in de ondergrond kan penetreren. Deze eigenschap maakt het mogelijk om de aangebrachte graffiti te verwijderen zonder de ondergrond aan te tasten. Een permanente anti-graffiti coating heeft geen eeuwige levensduur, maar blijft de ondergrond beschermen tot wel 50 schoonmaakbeurten. De duurdere aanschaf wordt dus ruimschoots gecompenseerd door veel minder onderhoud.

Street art

Een aan de graffiti beweging gerelateerde kunstvorm is Street art, een soort tussenfase tussen graffiti en officieel erkende graffitikunst. Street art dateert van jaren 70 en is vanaf de oorsprong gebruikt om politieke standpunten en  overtuigingen kracht bij te zetten. Onder street art vallen illegaal of legaal aangebrachte kunstuitingen in de vorm van sjablonen, stickers en posters maar ook beelden, mobiele constructies en muurschilderingen. Street art kunstenaars maken vaak een vuist tegen commercie en consumentisme.

Meer lezen over Street art en het beschermen hiervan? Klik dan hier om verder te lezen.

[gtranslate]