Gevelimpregnering en hydrofoberen

Kwaliteit waar je op kunt bouwen
Waterafstotend
Weersbestendig
Effectieve werking voor jaren
Duurzaam

Wat is gevelimpregnering en hoe het u geld kan besparen?

Impregneren is een ander woord voor hydrofoberen. Het is het doordringen van een materiaal met een andere stof. Het is een algemene techniek om minerale bouwwerken zoals beton en baksteen te beschermen tegen de invloeden van vocht, zure regen, UV-straling, atmosferische vervuiling en algen. Door gevelimpregnering krijgt een ondergrond onder andere waterafstotende, waterbestendige, schimmelwerende, graffitiwerende en brandvertragende eigenschappen. Bij gevelimpregnering wordt er een beschermlaag op de gevel gespoten waardoor deze waterafstotend, brandwerend en schimmelwerend wordt. Water kan door het aanbrengen van deze laag niet meer in de gevel trekken waardoor er geen vocht meer in het pand kan komen van buiten af.

Lees verder als je wilt weten waarom gevelimpregnering belangrijk is en welke producten er worden gebruikt voor het impregneren van verschillende soorten gevels. Bent u geïnteresseerd in de producten voor gevelimpregnering? Bezoek dan de categorie Gevelimpregnering producten in de Mavro webshop.

Waarom gevelimpregnering?

Gevels die niet geïmpregneerd zijn verliezen door de jaren heen hun frisse uitstraling. Een groter probleem is het door en door nat worden van gevelmateriaal. Door een slechte verdamping kan een muur, gevel, natuursteen of beton gaan slijten of kan het water in het oppervlak bevriezen. Met gevelimpregnering zal de gespoten beschermlaag er voor zorgen dat de stenen worden opgevuld en het water en vuil niet kunnen hechten aan de gevelstenen en dat het niet naar binnen kan trekken. Door te impregneren worden oppervlakken compleet water- en vuilafstotend en beschermd tegen vocht en zal schimmel dus wegblijven. Gevels blijven veel langer mooi en schoon en het onderhoud op termijn eenvoudiger wordt.

Soorten ondergronden

Impregneren kan gedaan worden op verschillende soorten ondergronden. De meest voorkomende ondergronden waar gevelimpregnering wordt toegepast zijn beton, metselwerk, open en gesloten natuursteen en hout.

Beton

Het impregneren van bestaand of nieuw beton gebeurt voornamelijk om het beton minder gevoelig te maken voor het indringen van water en andere vloeistoffen. Daarnaast is geïmpregneerd beton gemakkelijker schoon te maken en blijft het langer mooi.

Metselwerk

Onder metselwerk valt alles gemaakt van baksteen, waaronder gevels. Geïmpregneerd metselwerk is beschermd tegen doorslaand vocht en zorgt voor een oppervlakte dat langer schoon blijft. Door metselwerk, bijvoorbeeld de buitenmuur te impregneren wordt de levensduur van het oppervlak verlengd en het zorgt voor een waardevermeerdering van het object.

Open en gesloten natuursteen

Het impregneren van natuursteen is het verzadigen van natuursteen middels een impregneermiddel. De poriën van de natuursteen worden opgevuld waardoor er een water- en vuilafstotende laag ontstaat. Geïmpregneerd natuursteen is gebruiksvriendelijker en makkelijker in onderhoud.

Hout

Diverse soorten hout zijn geschikt voor gevelimpregnering. Door een impregneermiddel aan te brengen wordt hout verduurzaamd. Dit wordt gedaan door schimmel- en insectenwerende stoffen in het hout te laten doordringen. Het hout wordt zo water- en vuilafstotend gemaakt waardoor het tot wel vijf keer langer mee gaat. Geïmpregneerd hout blijft daarnaast vrij van algen en mossen.

Kosten gevelimpregnering

De kosten van gevelimpregnering hangen af van welk gevel impregneermiddel er ingezet gaat worden. De gemiddelde kosten van impregneren liggen ongeveer tussen €5 en €15 per m2.

Zelf de gevel impregneren?

Het is een veeleisende klus, maar door de instructies van het product te volgen en door te letten op de veiligheid, kunt u zelf een gevel impregneren. Veel mensen doen dat. Hierbij is belangrijk om gevel impregneermiddelen te gebruiken van hoge kwaliteit. Mavro ontwikkelt al meer dan 2 decennia gevelimpregnering producten. U kunt er dus zeker van zijn dat onze producten voldoen aan de hoogste verwachtingen. Bekijk hier alle verschillende producten voor gevelimpregnering.

Soorten impregneermiddelen

Impregneermiddelen zijn verkrijgbaar op waterbasis, op basis van oplosmiddelen of als crèmes.

Watergedragen middelen

Watergedragen impregneermiddelen komen het meest voor. Het voordeel van een middel op waterbasis is dat het gemakkelijk te verwijderen is mits dit snel gebeurt. Een gemorst plekje kan direct schoon gemaakt worden. Hoe langer hiermee gewacht wordt, hoe moeilijker het verwijderen wordt.

Oplosmiddel houdende middelen

Oplosmiddel houdende impregneermiddelen kunnen gebruikt worden op geïmpregneerde ondergronden en ondergronden die nog niet behandeld zijn. Schoonmaken bij knoeien gaat bij dit middel echter moeizaam. Zorg daarom dat het direct opgeruimd wordt.

Crèmes

Crèmes worden voornamelijk gebruikt bij kleine oppervlaktes en oppervlaktes met veel kozijnen. Een crème is door de dichtere vorm gemakkelijk uit te smeren op een gevel en wordt aangebracht met een kwast of roller. Crèmes trekken dieper in de gevel dan vloeistof.

Ontdek kwaliteitsproducten
Bent u op zoek naar een kwaliteitsproduct voor gevelimpregnering, kijk dan eens in onze webshop met gevelimpregneringsmiddelen en andere kwaliteitsproducten voor oppervlaktebescherming en professionele reiniging.
[gtranslate]