Gevelvervuilingen

Lees alles over de soorten vervuilingen en hoe deze verwijderd kunnen worden
Uitbloei verwijderen
Effectieve reinigers
Alle info over vervuilingen
Verbeterd esthetisch aanzicht

Gevelvervuilingen

Witte uitbloei
Minerale vervuiling, ook wel witte uitbloei genoemd, is een veel voorkomend probleem op vrijwel alle soorten minerale ondergronden. Witte uitbloei is duidelijk zichtbaar als een soort witte waas over de stenen muur en de voegen. Voornamelijk bakstenen gevels zijn erg gevoelig. Witte uitbloei heeft niet alleen effect op het uiterlijk van de gevel. Witte uitbloei leidt in sommige gevallen tot sterke verwering van de gevel. Witte uitbloei komt niet alleen voor op gevels en buitenmuren, ook op nieuwe bestrating kan het voorkomen. Hier zal echter door wrijving en slijtage van (auto)banden de witte uitbloei vanzelf verdwijnen. Om witte uitbloei effectief te kunnen voorkomen en verhelpen is het belangrijk om te weten wat het precies is, en hoe het ontstaat.
Er bestaan verschillende soorten witte uitslag. Verwijder gevelvervuilingen met de effectieve en duurzame gevelreinigers van MAVRO!
Hieronder een aantal veel voorkomende soorten:
– Vroege witte uitslag
– Kalkuitslag
– Cementsluier
– Salpeter

 

Vroege witte uitslag

Komt voor tijdens, of kort na het bouwen van de gevel en wordt veroorzaakt door wateroplosbare zouten. In het geval van deze vroege uitslag zijn dit natrium-, magnesium-, en kaliumsulfaten. Deze zouten komen voornamelijk uit de (voeg)mortel, waar ze in hoge concentraties voorkomen. In de klei waar de bakstenen van worden gemaakt zit maar een kleine hoeveelheid van deze zouten. In deze vroege fase van het bouwproces kunnen de zouten in het verse metselwerk zich verplaatsen. Door de porositeit van de bakstenen kunnen de zouten zich van de voegen naar de steen bewegen. Bij het drogen van het metselwerk zullen deze zouten kristalliseren op het oppervlak en wordt de witte uitbloei zichtbaar. Vroege uitbloei wordt versterkt als tijdens dit proces de gevel vochtig wordt door regenwater, omdat de zouten zich dan nog gemakkelijker kunnen verplaatsen.

Vroeg witte uitslag, ook wel zoutuitslag genoemd is vrij gemakkelijk te verwijderen. In de meeste gevallen kan met water het gekristalliseerde zout weggespoeld worden. Zolang er nog zouten in het metselwerk aanwezig is, zal deze witte uitslag terugkomen. Wegspoelen is dus een tijdelijke oplossing. Het kan soms enige jaren duren voordat alle zouten zijn opgelost en het probleem ophoudt. Wel is het proces tegen te houden door de gevel te impregneren. Tijdens dit proces wordt water van buiten tegengehouden, maar kan vocht uit de gevel wel uittreden. Dit zorgt ervoor dat de gevel droog blijft en zouten niet zichtbaar zullen worden.

Kalkuitslag

Witte uitslag kan ook het gevolg zijn van kalkuitbloei. Deze vorm van witte uitslag kan zich zowel kort na het metselen als na verloop van tijd voordoen. Kalkuitslag komt voor als het ‘carbonatatieproces’ niet volledig verloopt door aanwezigheid van te veel vocht. De vrije kalk die aanwezig is in de (voeg)mortel wordt niet volledig omgezet naar niet-oplosbaar kalk en blijft achter. Als het metselwerk nat wordt door optrekkend vocht of regen zal het achtergebleven vrije kalk oplossen, en migreren naar het oppervlak. Net als bij vroege witte uitslag, zal hier het water verdampen en de vrije kalk achterblijven. Het grootste verschil bij kalkuitslag, is dat de vrije kalk door middel van een chemische reactie met CO2 uit de lucht omgezet worden naar calciumcarbonaat. Dit calciumcarbonaat geeft het oppervlak de witte kleur. Kalkuitslag wordt ook wel kalkuitspoeling genoemd. Deze term krijgt het omdat de grote hoeveelheden vrije kalk die uit de voegen treedt, over de bakstenen kan ‘uitspoelen’. Kalkuitspoeling zal vaker voorkomen bij muren waar bakstenen zijn gebruikt met een ‘dichte’ structuur. Hoe dichter de structuur van de bakstenen, hoe minder water zal worden opgenomen in de poriën van de steen. Dit heeft als effect dat al het (regen)water wat de gevel raakt in de voegen zal stromen, en er als gevolg meer vrije kalk naar het oppervlak zal migreren.

In tegenstelling tot zoutuitslag, is kalkuitslag niet gemakkelijk te verwijderen. Het calciumcarbonaat is een hardnekkige uitslag die alleen met speciale reinigingsmiddelen te verwijderen is. Een geschikt reinigingsmiddel is bijvoorbeeld FACADECLEAN, LIMEREMOVER of CEMENTRESIDUEREMOVER.

Meer lezen over het carbonatatieproces?

Cementsluier

Cementsluier is geen vorm van witte uitbloei als gevolg van een chemische reactie of waterbelasting, maar ontstaat tijdens de uitvoering van het metselwerk. Als metsel- of voegmortel tijdens de verwerking op het oppervlak van de bakstenen komt kan dit het beste direct verwijderd worden met water en evt. hoge druk.  Na uitharding, of bij hardnekkige cementsluier zal en sterk chemisch middel zoals de CEMENTRESIDUEREMOVER of LIMEREMOVER de oplossing zijn.

Salpeter

Witte uitslag aan de onderkant van muren wat lijkt op kristallen kan duiden op salpeter. Dit type aanslag wordt veroorzaak door optrekkend vocht. Grondwater trekt door de poreuze muur omhoog door middel van capillaire werking. Grondwater bevat allerlei (organische) stoffen zoals ammoniak zout, kalk, nitraatbacteriën, chloride en sulfaten. Vooral ammoniak en nitraatbacteriën zijn de boosdoener, en veroorzaken met het metselwerk een chemische reactie die kaliumnitraat geeft. Kaliumnitraat, ofwel salpeter kristalliseert vervolgens en vormt witte uitbloei. Dit type uitbloei komt vaak voor in koeienstallen waar het grondwater extra rijk is aan organische stoffen.

Atmosferische vervuiling

Atmosferische vervuiling is een verzamelnaam en wordt ook wel luchtvervuiling genoemd. Dit type vervuiling is moeilijk te voorkomen en is verantwoordelijk voor sterke vervuiling van gevels.

Luchtvervuiling wordt veroorzaakt door deeltjes die in de lucht zweven en neerdalen op de gevel en zich daarin vastzetten. Op den duur zal dit ophopen en een grauwe waas veroorzaken.

Atmosferische vervuiling kan komen van natuurlijk bronnen zoals mineralen (zouten) uit regen, en plantaardige/dierlijke vervuiling die door de wind op de gevel belandt.

>De grootste oorzaak van atmosferische vervuiling is echter niet-natuurlijk. Verkeer, industrie en landbouw zijn de grootste bron van luchtvervuiling. Het verkeer zorgt voor talloze minuscule roetdeeltjes en fijnstof. Ook fabrieken in Nederlands stoten dagelijks tonnen vuile lucht uit in de vorm van fijnstof en roetdeeltjes. Uiteindelijk eindigen deze deeltjes op gevels en gebouwen als een grijze tot zwarte aanslag. Een gevel die lang niet onderhouden is krijgt door atmosferische vervuiling een typische ‘versleten’ uitstraling.

Gelukkig is atmosferische vervuiling relatief makkelijk te verwijderen. MAVRO heeft een productlijn speciaal voor het reinigen van gevels:
FACADECLEAN
FACADECLEAN GEL
FACADECLEAN EXTRA STRONG
FACADECLEAN ALKALINE

Groene aanslag

Groene aanslag bestaat uit een verzameling van algen en (korst)mossen. Groene aanslag kan ontstaan wanneer een ondergrond een lange tijd vochtig blijft. Ook een gebrek aan direct zonlicht zorgt ervoor dat de ondergrond vochtig blijft en groene aanslag gaat groeien, en komt daardoor vaak voor in de winter.

Groene aanslag kan op vrijwel elke ondergrond voorkomen. Veel voorkomende ondergronden zijn tegels, hout (schuttingen), natuursteen, bakstenen en dakpannen.

Groene uitslag is gelukkig effectief te verwijderen met een algenverwijderaar zoals ALGEN REMOVER.

Lees hier uitgebreid over groene aanslag en hoe je het kan verhelpen en voorkomen.

Graffiti

Graffiti is uiteraard ook een vorm van gevelvervuiling. Graffiti komt in vele soorten, en heeft een specialistische aanpak nodig om te verwijderen.

Lees hier uitgebreid over graffiti en hoe je het kan verwijderen en voorkomen.

Vocht

Vochtige gevels zijn niet alleen de oorzaak van witte en groene aanslag. Vocht kan zelf ook schade aanrichten, zowel binnen als buitenshuis. Bij een hoog vochtgehalte in de woning en in de muren zal schade snel volgen. Schimmels en algen zullen gaan groeien, hout wordt aangetast en stucwerk en behang laat op den duur los. Er zijn verschillende oorzaken voor vochtschade.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht komt vaak voor bij oudere woningen. Door jarenlange vochtbelasting gaan muren op den duur vocht opnemen. Bij genoeg vochtopname is het mogelijk dat vocht doorslaat naar binnen. Het resultaat is dat binnenshuis vochtplekken ontstaan, verf en stucwerk begint af te bladderen en plinten gaan loslaten. Vochtige binnenmuren zijn ook een ideale omgeving voor schimmels. Schimmels zijn niet alleen lelijk maar zijn ook nog eens slecht voor de gezondheid.

Optrekkend vocht

De grond waar huizen op zijn gebouwd bevatten water. Gevels, muren en kelders die in direct contact staan met de aarde worden continu blootgesteld aan grondwater wat door capillaire werking de muren in wil trekken. Muren zijn van zichzelf niet bestand tegen optrekken vocht en moeten behandeld worden.

Gevelbeplating

Oorspronkelijk werden gebouwen en gevels voornamelijk gemaakt van beton, hout en metselwerk. Tegenwoordig worden gevels, voornamelijk die van bedrijfspanden steeds vaker gemaakt met kunststoffen en andere composiet materialen.

Een veel voorkomend materiaal is HPL, of High Pressure Laminate. Een van de bekenste HPL-plaat merken is Trespa®. Dit soort platen worden ook wel volkern-platen genoemd.

HPL-platen worden gemaakt uit houtvezels of papier en een fenolhars-bindmiddel. Onder hoge druk en hoge temperatuur worden deze ingrediënten samengeperst tot de harde platen. Door het toevoegen van pigmenten aan de toplaag kunnen HPL-platen in elke kleur geleverd worden. Door dit productieproces heeft het oppervlak van HPL-platen een bijzonder dichte structuur waardoor HPL-platen erg bestand zijn tegen weersinvloeden en vervuiling. Ook graffiti is hierdoor gemakkelijker te verwijderen van HPL-platen.

Het is dan ook niet onverwacht dat HPL-platen veel worden gebruikt als gevelbeplating, boeiboorden, dakkapellen en dergelijke.

Ondanks de uitstekende duurzaamheid van HPL-platen zullen ook deze na verloop van tijd gaan verweren.

Verwering van aluminium en kunststof kozijnen

Een veel voorkomend probleem bij kozijnen is de verwering van de verflaag. Alle materialen die buiten worden gebruikt worden blootgesteld aan slijtage. In het geval van verf is de eerste fase van verwering het glansverlies waardoor het uiterlijk van de verflaag zichtbaar achteruit gaat. Het glansverlies wordt veroorzaak door verpoedering van de verf.

Door UV-straling van de zon wordt het bindmiddel in de verflaag aangetast en afgebroken door middel van fotochemische reacties. Door het afbreken van het bindmiddel komen pigmentdeeltjes los op het oppervlak te liggen en zal op den duur een poederlaag vormen.

Het spreekt voor zich dat zijdemat, en matte verven sneller verpoederen omdat deze de beginfase van het verweringsproces overslaan. Hoogglans verf zal daarnaast ook meer zonlicht reflecteren, en daardoor een iets hogere duurzaamheid hebben.

Niet elke verf is even gevoelig voor UV-straling, en dus verpoedering. Dit is sterk afhankelijk van het type bindmiddel wat wordt gebruikt. Verschillende bindmiddelen staan bekend om hun uitstekende UV-resistentie. Ook de kleur van de verf heeft effect op de duurzaamheid. Met name gele, rode en oranje kleuren zijn gevoeliger voor UV-licht en zullen daardoor sneller verpoederen. De reden dat sommige kleuren gevoeliger zijn komt door de pigmenten. Deze kleuren worden namelijk gemaakt met organische pigmenten die minder bestand zijn tegen UV-straling dan anorganisch pigmenten.

Over het algemeen is een verpoederde verflaag aan het einde van de levensduur. De enige manier om deze te herstellen is de ondergrond opnieuw schilderen. Het schilderen van kozijnen is een tijdrovend karwij, en vaak ook een prijzige klus.

Als alternatief voor het opnieuw schilderen heeft MAVRO een assortiment aan ‘renovatiecoatings’ in het leven geroepen in de vorm van de NITORANGE. De NITORANGE van MAVRO bestaat uit een verzameling hoogwaardige, beschermende kleur- en glansherstellende coatings voor niet-zuigende ondergronden. De producten uit de NITORANGE zijn toepasbaar op niet-poreuze ondergronden zoals kunststof, volkern- en gevelbeplating, (gepoedercoat) aluminium en gecoate ondergronden.

[gtranslate]