Graffiti

Succesvol graffiti verwijderen vereist kennis, vakmanschap en goede graffiti verwijderaars.
Effectieve graffiti verwijderaars
Milieuvriendelijke producten
Workshop anti-graffiti
Omgeving in stand houden

Graffiti

Graffiti kunst of vandalisme? Graffiti is voor sommige een vorm van kunst. Voor de meeste is het echter een vorm van vervuiling, en een doorn in het oog voor het straatbeeld. Graffiti wordt altijd aangebracht waar deze het meest opvalt. Vandaar dat gevels, geluidsmuren, viaducten, bruggen en openbaar vervoer vaak slachtoffer zijn.

Soorten graffiti

Spuitbusverf
Misschien wel de meest bekende vorm van graffiti. Spuitbusverf bestaat over het algemeen uit de volgende ingrediënten:
– Bindmiddel (acrylaat, olie)
– Oplosmiddel (terpentine, xyleen, alcoholen)
– Kleur pigmenten
– Additieven

Het oplosmiddel wordt toegevoegd om de graffiti van de spuitbus op de muur te krijgen, daarna zal het verdampen en blijft alleen het pigment en het bindmiddel achter. Het oplosmiddel zorgt er ook voor dat de pigmenten diep in de poriën van de ondergrond trekken en daardoor moeilijker te verwijderen zijn. Pigment bepaalt de kleur en kleurintensiteit van de graffiti. Het bindmiddel zorgt voor hechting op het oppervlak en maakt in veel gevallen de graffiti moeilijker te verwijderen. Additieven worden aan vrijwel alle soorten verf toegevoegd en kunnen verschillende functies hebben. Denk hierbij aan het verbeteren van de elasticiteit, versterken van de hechting, de viscositeit van de verf aanpassen en het verlagen van de prijs door zogeheten ‘fillers’.

Graffitiverven

De wereld van graffitiverven staat niet stil. Tegenwoordig wordt er steeds sterkere en hardnekkigere graffitiverf gebruikt die bijvoorbeeld meer en betere pigmenten bevatten. Hierdoor wordt graffitiverwijdering steeds moeilijker en zal dit in de toekomst alleen maar erger worden.

Omdat er vele soorten graffiti, en vele verschillende ondergronden bestaan is er (helaas) niet één product wat gebruikt kan worden op elke graffiti. Voor het verwijderen van graffiti hebben wij een uitgebreid assortiment graffitiverwijderaars.

Afhankelijk van de ondergrond, bijvoorbeeld hard/zacht, kwetsbaar/sterk of poreus/niet-poreus kunnen onze technisch adviseurs u een geschikt product uit ons assortiment adviseren. Andere factoren zoals hoe hardnekkig de graffiti is en hoe oud de graffiti is spelen ook een belangrijke rol in welke graffitiverwijderaar het meest geschikt is.

Onze producten

Ons assortiment heeft graffitiverwijderaars die oplopen in kracht EXTRA LITE tot STRONG.

Voor harde en kwetsbare ondergronden zoals kunststof, verkeersborden en glas zijn milde verwijderaars ontwikkeld zoals de GRAFFITIREMOVER LITE of GRAFFITIREMOVER EXTRA LITE. Deze producten tasten de ondergrond niet aan maar verwijderen wel effectief de graffiti.

Om graffiti te verwijderen van metselwerk zijn de gelachtige graffitiremovers GRAFFITIREMOVER GEL en GRAFFITIREMOVER GEL STRONG ontwikkeld. Deze gelachtige producten hebben een langere verblijftijd op de ondergrond waardoor de ze meer tijd hebben om in te werken. Deze verwijderaars worden altijd gebruikt in combinatie met hoge druk en heet water.

Ook heeft MAVRO de GRAFFITIGEL 221 RS, ontwikkeld voor het verwijderen van graffiti van rollend materieel. Dit product heeft een speciale samenstelling om te voorkomen dat de kwetsbare verf van de trein/metro/bus niet beschadigd wordt, terwijl de graffiti zo effectief mogelijk verwijderd wordt. De GRAFFITIGEL 221 RS is een bewezen product en wordt al jaren met succes gebruikt bij verschillende internationale vervoersbedrijven waaronder de Nederlandse Spoorwegen.

Neem vooraf altijd contact op met onze technisch adviseurs om de situatie te bespreken en aan de hand van foto’s of proefstukken, het beste product te kiezen

Meer lezen over effectief graffiti verwijderen?

Stiften en inkten

Stiften en inkten zijn ook veel voorkomende vormen van graffiti. Stiften en inkten bestaan uit oplosmiddel en kleur pigmenten. Met behulp van een vilt wordt de stift aangebracht op de ondergrond en zal het oplosmiddel verdampen. Net als bij spuitbusverf worden graffiti stiften steeds beter en moeilijker te verwijderen. Stiften vormen vaak binnen problemen, omdat deze onopvallender zijn tijdens het aanbrengen. Het verwijderen van stiften en inkten wordt gedaan met een speciaal daarvoor ontwikkelde INKREMOVER. Dit product is zo ontwikkeld dat deze een hoog oplossen vermogen heeft en daardoor de hoge concentratie pigmenten van de stift kan verwijderen.

Tectyl

Tectyl is bijzondere vorm van graffiti die bestaat uit een mengsel van was en bitumen. Tectylgraffiti laat een bruinzwarte laag achter die vettig is, en is daardoor makkelijk te herkennen. Tectyl wordt oorspronkelijk gebruikt om metaal te beschermen tegen corrosie, vooral bij auto’s. Dit product heeft echter zijn ingang gevonden in de wereld van graffiti. Deze vorm van graffiti is gelukkig gemakkelijk te verwijderen met een speciale TECTYLREMOVER van MAVRO.

Invisible Ink

Een redelijk nieuwe vorm van graffiti zorgt de laatste jaren voor veel problemen. Deze graffiti zit in stiften en zijn op basis van zilver nitraat. In de graffitiwereld wordt dit ‘invisible ink’ of ‘stealth ink’ genoemd. Deze zilver nitraat stiften worden veelal binnen gebruikt, en zijn direct na het aanbrengen onzichtbaar. Het zilvernitraat reageert vervolgens met zonlicht en zal in een korte tijd zwart uitslaan en tegelijk de ondergrond ‘etsen’. Deze vorm van graffiti is een steeds groter probleem aan het worden omdat deze moeilijk te verwijderen is. Daarnaast komt het steeds vaker voor omdat het gemakkelijk en onopvallend kan worden aangebracht. Het verwijderen van deze graffiti is gelukkig wel mogelijk met de INVISIBLE INKREMOVER van MAVRO.

Verf

‘Normale’ verf wordt ook gebruikt als graffiti. Met normale verf worden vaak grote vlakken geverfd waarna met spuitbussen een ‘piece’ wordt gezet. Normale verf is ontworpen om een egale en strakke laag te vormen en is daardoor (met de juiste middelen) makkelijker te verwijderen dan een spuitbusverf of stift, waarbij de pigmenten juist diep in de poriën van de ondergrond trekken. Voor het verwijderen van verf adviseren wij, afhankelijk van het soort verf, een afbijtmiddel zoals de STRIP-OFF of STRIP-OFF HD.

Graffiti schaduwen

Graffiti schaduwen zijn niet een vorm van graffiti, maar meer een bijwerking van graffiti. Bij het aanbrengen van graffiti zullen de kleurpigmenten in de ondergrond trekken. Voornamelijk bij poreuze ondergronden zoals baksteen en beton zullen pigmenten diep de ondergrond in trekken, en zich daar hechten. Na het verwijderen van de oppervlakkige graffiti, zal in >90% van de gevallen nog een schaduw, of silhouet van bijvoorbeeld de graffiti tekst zichtbaar zijn. In bijna alle gevallen is dus een tweede stap nodig om de ondergrond volledig schoon te maken. Een tweede behandeling met een graffitiverwijderaar kan in sommige gevallen werken.

Schaduwen zijn echter zeer hardnekkig. Omdat het product diep in de poriën van het oppervlak moet trekken om de laatst pigmenten te verwijderen is een (milde) graffitiverwijderaar vaak niet voldoende. Om snel en effectief schaduwen te verwijderen heeft MAVRO SHADOWREMOVER ontwikkeld. Voor extreme vervuiling is er ook de SHADOWREMOVER STRONG.

Na het verwijderen

Na het verwijderen van graffiti en de overgebleven schaduwen zal de ondergrond weer zijn natuurlijk uitstraling hebben. Helaas zal deze ondergrond in een korte tijd weer doelwit zijn voor nieuwe graffiti. Om nieuwe graffiti tegen te gaan, en de verwijdering van graffiti makkelijker te maken kan er geïnvesteerd worden in preventieve anti-graffiti, in de vorm van onze anti-graffiti coatings.

Meer lezen over preventieve anti-graffiti coatings?

[gtranslate]