Nano coatings

MAVRO is al sinds de oprichting van het bedrijf actief met de ontwikkeling van nano oppervlakte technologie.
Duurzaam
Zelfreinigende coatings
Verlaagd onderhoudskosten
Vertraagt degradatie

Nano coatings

Nano coatings zijn zeer interessant voor diverse toepassingen vanwege hun superieure eigenschappen die gewoonlijk niet worden aangetroffen in conventionele coatings. De afgelopen jaren is er een flinke toename van beschikbare coatings die beweren dat ze nano deeltjes bevatten. Vooral binnen onze branche is gebruik van de term ‘nano’ sterk toegenomen, soms terecht, maar vaak enkel als marketingtechniek of om hoogwaardig over te komen. MAVRO is al jaren leverancier van diverse producten op basis van nano deeltjes en gaat bewust om met het gebruik van de term ‘nano’. Het gebruik van de term ‘nano’ zult u bij ons alleen tegenkomen bij producten die daadwerkelijk nano-materialen bevatten.

De belangstelling voor nano coatings materialen voor coatings is te danken aan hun opmerkelijke eigenschappen waardoor ze aantrekkelijk zijn voor veel moderne industriële toepassingen. Nanotechnologie is een zeer breed vakgebied wat zeker in de afgelopen jaren veel bijzondere innovaties en ontdekkingen heeft opgeleverd. Om het overzichtelijk te houden wordt in dit artikel alleen aandacht besteedt aan de toepassingen waar MAVRO zich mee bezig houdt, namelijk hydrofobe, hydrofiele, zelfreinigende en easy-to-clean nano-coatings voor diverse ondergronden.

Definitie en geschiedenis

Nano materialen zijn in 2011 gedefinieerd door de Europese Commissie als:

“een materiaal bestaande uit deeltjes, waarvan minstens 50 % van de deeltjes een grootte heeft tussen 1 en 100 nanometer”.[2]

Het is moeilijk te bevatten hoe klein een nanometer is. Één nanometer is gelijk aan één miljardste van een meter of wel 0,000000001 meter. De grootte van een nanometer en een millimeter zijn in verhouding hetzelfde als een voetbal en de aarde!

Het meest zichtbare en belangrijkste effect van nano coatings heeft ook direct te maken met de oorsprong van nano coatings: het ‘Lotus-effect’. Een Duitse botanicus genaamd Wilhelm Barthlott heeft als eerste het ‘Lotus-effect’ beschreven na zijn onderzoek naar plantenoppervlakken. Dit onderzoek was de aanleiding voor een samenwerking met de industrie voor de ontwikkeling van zelfreinigende, hydrofobe oppervlakken. De ontwikkelingen die hieruit zijn voortgekomen hebben geleid tot de grote diversiteit aan nanocoatings die wij nu kennen.

Meer lezen over het lotus-effect?

Eigenschappen

Door de kleine deeltjesgrootte krijgen nano coatings bijzondere en nieuwe eigenschappen die andere soort coatings niet altijd mogelijk maken. Door de eigenschappen die inherent zijn aan de nanoschaal, zijn nano coatings doorgaans multifunctioneel, met één of combinaties van de volgende eigenschappen:

– Kras- en slijtvastheid
– Goede chemische weerstand
– UV-resistent
– Optische helderheid
– Antistatisch
– Goede hechting op verschillende soorten materialen
– Hydrofoob
– Oleofoob
– Gemakkelijk schoon te maken (‘easy-to-clean’)
– Zelfreinigend
– Katalytisch actief

Het is belangrijk om te weten dat zelfreinigend en ‘easy-to-clean’ niet hetzelfde is.
Easy-to-clean oppervlakken zijn oppervlakken die door de vuil- en waterafstotende eigenschappen gemakkelijker te reinigen zijn. Dit soort coatings zijn niet volledig zelfreinigend, een regenbui is bijvoorbeeld niet voldoende om het oppervlak te reinigen. Er is nog steeds een periodieke handmatige reiniging nodig. Het grootste voordeel van deze coatings is dat de handmatige reiniging minder vaak hoeft plaats te vinden en gedaan kan worden met minder agressieve chemicaliën.

Zelfreinigende oppervlakken zijn oppervlakken die door een actieve werking schoon blijven. Bij dit type coatings wordt vaak door invloed van zonlicht het vuil afgebroken en bij de volgende regenbui weggespoeld door een waterfilm. Een uitgebreide uitleg over zelfreinigende coatings vindt u later op deze pagina

Veelvoorkomende toepassingen

Binnen het assortiment van MAVRO zijn de toepassingen voor nano coatings te verdelen op basis van de ondergrond waarop ze worden toegepast. Het MAVRO assortiment bevat nano coatings voor textiel, glas, plastics en minerale ondergronden. De mogelijke toepassingen zijn eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, wasstraten, textiel en auto’s.

Klik hier om te lezen waar onze nano coatings worden toegepast.

Onderhoud na applicatie

Nanocoatings maken het onderhoud van uw ondergrond of object aanzienlijk sneller en goedkoper. Door de bijzondere afstotende eigenschappen van de nanocoating kan vervuiling zich niet meer hechten aan de behandelde ondergrond. Dit zorgt ervoor dat:

  1. U bespaart op reinigingssproducten omdat er minder chemie nodig is voor het gewenste resultaat.
  2. U bespaart op reinigingsinterval omdat de behandelde ondergrond langer schoon blijft. Minder vaak reinigen dus!
  3. U bespaart op algemene reinigingskosten. Het reinigen van een behandelde ondergrond gaat sneller, makkelijker, met minder water én met minder product.

Kortom, nanocoatings verdienen zichzelf gegarandeerd terug!

Verwijderen van nano-coatings

Nano-coatings zijn bijzonder duurzaam en gaan lang mee. Mocht er toch een reden zijn om een nano-coating te verwijderen, bijvoorbeeld als het product verkeerd is aangebracht, dan is dat niet altijd even makkelijk. Nano-coatings zijn bijzonder duurzaam, maar net als alle soorten coatings zal na verloop van tijd de dunne coating verdwijnen door ‘slijtage.

Het verwijderen van een nano-coating verschilt per ondergrond en type product. In de basis moet een nano-coating altijd mechanisch verwijderd worden, dat houdt in schuren, stralen, polijsten etc.

Een nano-coating op glas en kunststof is relatief eenvoudig te verwijderen. Door het glas te polijsten met een zeer fijne korrel of een polijstpasta op basis van Ceriumoxide zal de nanocoating snel wegslijten. Hiermee simuleer je jarenlange slijtage door externe invloeden, maar dan in een paar seconden. Deze methode is toepasbaar voor onze NITOGUARD® GLASS, NITOGUARD® GLASS SC en de NITOGUARD® PLASTIC. Houdt er altijd rekening mee dat je een fijne korrel gebruikt die geen krassen of doffe plekken veroorzaakt.

Een nano-coating van textiel verwijderen is lastig. De nano-coating bindt zich namelijk op elke vezel van het materiaal, en schuren of polijsten is vanzelfsprekend niet mogelijk. De mechanische duurzaamheid van de NITOGUARD® TEXTILE is zeer goed, een behandeld stuk textiel kan ca. 30-40 wasbeurten doorstaan. Een nano-coating van textiel verwijderen is gelukkig ook vrijwel nooit nodig. Als de waterafstotende eigenschappen na enkele jaren afnemen, dan kan het textiel opnieuw behandeld worden zonder de vorige behandeling te verwijderen.

Een nano-coating verwijderen van minerale ondergronden kan, net als op glas, alleen op mechanische wijze. De MAVROSEAL NANO hecht enkel op het oppervlakte van de minerale ondergrond (baksteen, dakpan, beton etc.). Om de nanometer dunne coating te verwijderen is het dus nodig om de toplaag te verwijderen, samen met de coating die hier op zit. Op minerale ondergronden is (zand)stralen of schuren vaak de meest efficiënte methode. Ook voor deze toepassing geldt gelukkig dat het verwijderen van een coating niet of nauwelijks voorkomt.

Chemie

Hoe werken Nano-coatings nou eigenlijk? Nano-coatings kunnen eigenlijk naar 2 dingen refereren: een coating met een laagdikte van enkele tientallen nanometers of een coating met daarin verwerkte Nano-deeltjes. Zoals al eerder vermeld werkt MAVRO met het laatste: Nano-deeltjes in de coating. Maar waarom? En hoe werkt dit?

Elk materiaal heeft een inhoud en een oppervlakte. Het oppervlakte is waar materialen reacties kunnen aangaan met de buitenwereld. Het oppervlak bepaalt voor een groot deel de eigenschappen van een materiaal. Denk bijvoorbeeld aan roest op ijzer en kalkaanslag op de douchcabine, beide vinden plaats op het oppervlakte.

Maar wat heeft dit te maken met nano-deeltjes? Nou, heel veel! Het is namelijk zo, hoe kleiner een deeltje, hoe groter de verhouding tussen het oppervlakte en de inhoud. Dit gaat heel snel, zie onderstaande afbeelding voor een voorbeeld. Een bak met kleine blokjes heeft een veel groter oppervlakte dan een bak met grote blokken.

Je kunt je dan wel voorstellen dat nanodeeltjes een gigantisch relatief oppervlakte hebben. Dit zorgt ervoor dat nanocoatings zeer bijzonder eigenschappen kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan Titanium Dioxide, het oppervlak van deze deeltjes absorberen UV-licht. Titanium dioxide nanodeeltjes zitten bijvoorbeeld in zonnebrand crème. Door het extreem grote oppervlakte, kan de crème bijzonder veel UV-licht absorberen en beschermt het de huid. Het allermooiste is dat de deeltjes zo klein zijn dat ze geen zichtbaar licht opvangen en dus niet zichtbaar zijn, maar wel UV licht opvangen. Deze eigenschappen zijn dus ook uitstekend voor bijvoorbeeld een glascoating!

 

Veiligheid en duurzaamheid

MAVRO gelooft dat transparantie en eerlijkheid de enige manier is om nieuwe innovaties en technologieën veilig op de markt te brengen. Als leverancier van nano coatings proberen wij onze klanten te voorzien van alle informatie die nodig is om veilig en bewust te werken met nano coatings. Er is op dit moment nog geen nationale of Europese wet- en regelgeving voor de omgang met nano producten, daarom nemen wij graag een proactieve rol in voor het verstrekken van informatie. Raadpleeg voor gebruik ook onze Productinformatiebladen en Veiligheidsinformatiebladen voor de benodigde informatie. Mocht u vragen hebben over de veiligheid en het gebruik van nano coatings neem dan direct contact met ons op.

[gtranslate]