Nano-coatings

MAVRO is al sinds de oprichting van het bedrijf actief met de ontwikkeling van nano oppervlakte technologie.
Duurzaam
Zelfreinigende coatings
Verlaagd onderhoudskosten
Vertraagt degradatie

NANO-Coatings

MAVRO is al sinds de oprichting van het bedrijf in de jaren 90 actief met de ontwikkeling op het gebied van nano oppervlakte technologie. Vrijwel elke denkbare ondergrond zoals hout, steen, metaal, kunststof, glas, keramiek, zonnepanelen, textiel en lak kan met onze NITOGUARD-coatingsystemen worden verduurzaamd en beschermd tegen invloeden van buitenaf. Bewezen technologie met ongekende mogelijkheden.

Nanotechnologie heeft betrekking op het onderzoeken, bewerken en toepassen van materialen en objecten met een grootte van 1 tot 100 nanometer.

De met nano-coatings gevormde beschermlaag bevat siliciumdioxide. Een aantal van de zelfreinigende nano-coatings bevatten daarnaast ook titaandioxide.

Titaandioxide
Titaandioxide wordt gewonnen uit titaanerts en wordt vaak als kleurstof gebruikt. TiO2 wordt in coatings gebruikt om zijn zelfreinigende fotokatalytische eigenschappen. Titaandioxide kan bij belichting met UV bijna alle organische verbindingen verbreken.

Silanen, Siloxanen, Siliconen en (Poly-)Silazanen
Afhankelijk van de ondergrond en de gewenste eigenschappen worden specifieke coatings geformuleerd die tot het beste resultaat leiden, er worden verschillende Silicium (Si) houdende stoffen gebruikt om de uiteindelijke SiO2  laag te kunnen vormen:

Silanen
Opgebouwd uit Silicium- en Waterstofatomen. Hebben een zeer kleine moleculaire structuur waardoor ze diep kunnen doordringen in zeer dichte minerale oppervlakken, door de chemische reactie met het oppervlak ontstaat een zeer dunne stabiele beschermlaag.

Siloxanen
Opgebouwd uit Silicium- en Zuurstofatomen. Siloxanen zijn groter dan Silanen waardoor ze worden toegepast in meer poreuze minerale oppervlakken, door de chemische reactie met het oppervlak ontstaat een zeer stabiele beschermlaag.

Siliconen
Opgebouwd uit Silicium- en Zuurstofatomen. Siliconen hebben een grotere moleculaire structuur dan Silanen en Siloxanen waardoor ze worden toegepast op zeer poreuze minerale oppervlakken.

Polysilazanen
Opgebouwd uit silicium- en stikstofatomen. De structuur is te vergelijken met die van siloxanen. Polysilazanen zijn opeenvolging van meerdere silazanen. polysilazaan coatings vormen een zeer sterke glasachtige beschermlaag (van circa 200 tot 500 Nanometer dik) op niet poreuze ondergronden. Dit worden ook wel barrier coatings of keramische coatings genoemd. Voor het volledige overzicht aan keramische coatings ga ja naar de productgroep CERADUR.

Het effect van de NANO-Coating

Het met een Nano Coating gecreëerd effect is veelal het gevolg van het bewust veranderen van de oppervlakte-energie van het gecoate object. Elk materiaal heeft een bepaalde oppervlakte-energie (bij vloeistoffen: oppervlakte spanning), het gedrag van een vloeistof op een vaste ondergrond is afhankelijk van de oppervlakte-energie van de ondergrond:

Lage oppervlakte energie
Als zich een druppel vormt heeft het oppervlak een lage oppervlakte-energie

Hoge oppervlakte energie
Als de druppel zich verspreidt dan heeft het oppervlak een hoge oppervlakte-energie

Nanotechnologie – 6
Hydrofoob + Hydrofiel

Hydrofiel Contacthoek 0 – 10°
Volledige bevochtiging van het oppervlak; het waterdruppel verdeelt zich volledig over het oppervlak

Normale Contacthoek 10° – 80°
Waterdruppel bevochtigt het oppervlak matig tot goed

Hydrofoob (easy to clean) Contacthoek 80° – 140°
Slechte bevochtiging, het waterdruppel rolt van het oppervlak af

Super Hydrofoob (lotus effect) Contacthoek 140°
Praktisch geen bevochtiging van het oppervlak, waterdruppel rolt zeer sterk van het oppervlak af

Voordelen van de nano-coatings

  • Lagere onderhouds- en schoonmaakkosten
  • Betere uitstraling
  • Minder vervuiling van het behandelde oppervlak
  • Duurzaam: slijtvast, beschermt tegen corrosie, erosie, weersinvloeden en (zout)water, chlorides, zuren en oliën
  • Hoger rendement bij zonnepanelen
  • Verlaagt schoonmaakkosten: vuil en vet glijdt zo van ramen en zonnepanelen. Schoonmaken wordt hiermee veilig en kostenbewust
  • Beschermt tegen vandalisme: vormt een effectieve permanente anti-graffiti of anti urine beschermlaag
  • Vertraagt degradatie: Duurzame bescherming voor kwetsbare en poreuze objecten zoals bruggen, monumenten etc.
  • Bevordert veiligheid: gevaarlijke schimmels en bacteriën hechten niet langer aan de ondergrond

Keuze van het juiste nano-coating systeem
Onze technisch adviseurs helpen graag bij de keuze van de nano-coating. Het is belangrijk om eerst te bepalen wat het effect van de coating moet zijn op de ondergrond.

1 Waterafstotend en vuilafstotend – dit zijn hydrofobe en oleofobe coatings

2 Zelfreinigend

3 Specifieke eigenschappen zoals bescherming tegen warmte, vingertasten, graffiti, corrosie of urine.

De NITOGUARD nano-coatings kunnen op bijna iedere ondergrond toegepast worden en zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Het is verstandig om eerst een proefvlak te zetten. Dit kan op locatie gebeuren met de hulp van een technisch adviseur of in ons eigen laboratorium.

Naast de proefzetting verzorgen we ook het schrijven van een adviesrapport. Hierin staat een uitgebreide omschrijving van de voorbehandeling en de applicatievoorschriften van de nano-coating. Vanzelfsprekend nemen we ook de onderhoudsvoorschriften hierin mee.

Bij de referenties zijn diverse projecten te zien die we de afgelopen jaren hebben gedaan met de NITOGUARD nano-coatings. Van het beschermen van liften, uitlaten, auto’s, meubels, zonnepanelen, natuursteen, keukenbladen tot gevels.

Impressie NITOGUARD GLASS SC

Producten
Hulp nodig met de keuze van het product? Onze specialisten staan graag voor je klaar en helpen bij het maken van een proefzetting.

 

Documentatie
Van elk product hebben wij een Productblad (TDS) en een Veiligheidsblad (MSDS). Hierin staan onder andere de gebruiksaanwijzing en eerste hulpmaatregelen. Lees deze bladen goed door voordat je onze producten gebruikt.

Productbladen Veiligheidsbladen

DutchFrenchItalian