Nano-coatings

MAVRO is al sinds de oprichting van het bedrijf actief met de ontwikkeling van nano oppervlakte technologie.
Duurzaam
Zelfreinigende coatings
Verlaagd onderhoudskosten
Vertraagt degradatie

Wat is een nano-coating?

Een nano-coating is een soort coating dat gemaakt wordt met behulp van nanotechnologie. Nanotechnologie is de techniek die zich bezig houdt met onderzoek, ontwikkeling en toepasbaarheid van coatings in de grootte van nanometers. Nano-coatings zijn beschermingsproducten die een beschermlaag vormen op een ondergrond. De met nano-coatings gevormde beschermlaag bevat siliciumdioxide, de basisgrondstof voor de productie van glas. De eigenschappen van een nano-coating zijn daardoor vergelijkbaar met die van glas. De coating vormt een pantser op de ondergrond en is bestand tegen vele chemicaliën en extreem sterk. Aangebracht biedt de coating onder andere bescherming tegen water, vuil en corrosie. Een aantal van de zelfreinigende nano-coatings bevatten daarnaast ook titaandioxide. Creëer water- en vuilafstotende ondergronden door nano-coatings van MAVRO.

Siliciumdioxide

Siliciumdioxide is een hard, onoplosbaar bestanddeel van glas. Het is bestand tegen veel chemicaliën en zorgt er daarnaast voor dat de laag die de coating achter laat extreem sterk is. Door de toevoeging van siliciumdioxide blijven de coatings lang zitten en zijn ze onzichtbaar.

Titaandioxide

Titaandioxide is afkomstig uit Titaanerts en dient vaak als kleurstof. In de coatings van MAVRO wordt het gebruikt voor de zelfreinigende fotokatalytische eigenschappen. Titaandioxide kan bij belichting met UV bijna alle organische verbindingen verbreken.

Silanen, Siloxanen, Siliconen en (Poly-)Silazanen

Afhankelijk van de ondergrond en de gewenste eigenschappen worden specifieke coatings geformuleerd die tot het beste resultaat leiden, er worden verschillende Silicium (Si) houdende stoffen gebruikt om de uiteindelijke SiO2 laag te kunnen vormen:

Silanen

Opgebouwd uit Silicium- en Waterstofatomen. Hebben een zeer kleine moleculaire structuur waardoor ze diep kunnen doordringen in zeer dichte minerale oppervlakken, door de chemische reactie met het oppervlak ontstaat een zeer dunne stabiele beschermlaag.

Siloxanen

Opgebouwd uit Silicium- en Zuurstofatomen. Siloxanen zijn groter dan Silanen waardoor ze worden toegepast in meer poreuze minerale oppervlakken, door de chemische reactie met het oppervlak ontstaat een zeer stabiele beschermlaag.

Siliconen

Opgebouwd uit Silicium- en Zuurstofatomen. Siliconen hebben een grotere moleculaire structuur dan Silanen en Siloxanen waardoor ze worden toegepast op zeer poreuze minerale oppervlakken.

Polysilazanen

Opgebouwd uit silicium- en stikstofatomen. De structuur is te vergelijken met die van siloxanen. Polysilazanen zijn opeenvolging van meerdere silazanen. polysilazaan coatings vormen een zeer sterke glasachtige beschermlaag (van circa 200 tot 500 Nanometer dik) op niet poreuze ondergronden. Dit worden ook wel barrier coatings of keramische coatings genoemd. Voor het volledige overzicht aan keramische coatings ga ja naar de productgroep CERADUR.

Het effect van de nano-coating

Een nano-coating kent in de basis drie effecten.

1. Water- en vuilafstoting

Wanneer een oppervlak water- en vuilafstotend gemaakt moet worden, is het verstandig om te kiezen voor een coating op basis van siliciumdioxide. Door toevoeging van deze grondstof kan vuil en water zich niet aan de ondergrond hechten, wat een hygiënische werking geeft. Een coating op basis van siliciumdioxide kan op vrijwel alle ondergronden aangebracht worden. De meest geschikte coatings voor het water- en vuilafstotend maken van ondergronden zijn hydrofobische en oleofobe coatings.

2. Zelfreinigen

Hiervoor wordt een nano-coating gebruikt op basis van titaandioxide. Deze is vooral bedoeld voor gladde oppervlakken. Door de titaandioxide worden bijna alle organische verbindingen bij Uv-straling verbroken. Deze coating stoot water niet af, maar trekt het juist aan. Hierdoor ontstaat er een ultradunnen waterfilter die een zelfreinigend effect heeft. De coating is zeer hygiënisch en zorgt er voor dat vuil en vet gemakkelijk van het behandelde oppervlak glijden. De meest geschikte zelfreinigende nano-coatings zijn hydrofiele coatings.

3. Slag en stootvastheid

Coatings op basis van siliciumdioxide zijn zeer geschikt voor het behandelen van glazen oppervlakken. Deze coatings hebben een hoge dosering siliciumdioxide en worden vaak vloeibaar glas genoemd. De nano-coating wordt zeer hard, is bestand tegen veel chemicaliën en vrijwel onoplosbaar. Het voordeel hiervan is dat de coating beschermt tegen krassen, slagen en stoten. Geschikte coatings voor het beschermen tegen slagen en stoten zijn glascoatings en keramische coatings.

Op welke ondergronden kunnen nano-coatings worden toegepast?

Nano-coatings kunnen op bijna iedere ondergrond toegepast worden en zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Let wel op, niet alle type nano-coatings hecten even goed op verschillende ondergronden. Door speciale toevoegingen in de chemische samenstelling wordt een optimale hechten gecreëerd voor een specifiek type ondergrond, bijvoorbeeld metaal, hout of plastic. Dit wordt vaak in de naam van het product al weergegeven. Bekijk dus voor het aanbrengen van de coating eerst goed de productbeschrijving om te controleren of het product geschikt is voor de ondergrond die gecoat gaat worden. De meest voorkomende ondergrond waar een nano-coating overheen gaat zijn glas, plastic, steen, textiel en hout.

Voordelen van de nano-coatings

Het aanbrengen van een nano-coating levert meerdere voordelen:

Het verlaagt onderhouds- en schoonmaakkosten
Vrijwel alle soorten vervuiling (water, vuil, vet, etc.) glijdt direct van het behandelde oppervlak af waardoor er minder vaak schoongemaakt hoeft te worden. Er is minder vaak onderhoud nodig en er zijn dus minder schoonmaakmiddelen nodig doordat vuil niet tot nauwelijks aan de ondergrond hecht.

Het beschermt tegen vandalisme
Een nano-coating is een effectieve permanente anti-graffiti of anti urine beschermlaag waardoor graffiti en urine niet aan het oppervlak hecht.

Het vertraagt degradatie
Nano-coatings vertragen degradatie door de duurzame bescherming voor kwetsbare en poreuze objecten als bruggen en monumenten.

Het bevordert veiligheid
Gevaarlijke schimmels en bacteriën hechten zich niet aan de ondergrond waardoor de veiligheid bevordert wordt.

Het verlengt de levensduur
Doordat de ondergrond een beschermlaag krijgt wordt deze duurzaam en slijtvast waardoor een object/ondergrond langer meegaat en een betere uitstraling krijgt.

Waar beschermt een nano-coating tegen?

Een nano-coating beschermt een ondergrond tegen het indringen van corrosie, erosie, weersinvloeden, (zout) water, chloride, zuren en oliën.

Tips bij het toepassen van een nano-coating

Het aanbrengen van een nano-coating vraagt om de nodige kennis. Wanneer een nano-coating aangebracht wordt, gaat deze een verbinding aan met het oppervlak. Deze verbinding is onlosmakelijk mits er een goede voorbehandeling van de ondergrond is uitgevoerd. Wanneer de coating uitgehard is, kan deze alleen mechanisch verwijderd worden. Het aanbrengen van een nano-coating is specialistisch werk en het is daarom aan te raden om vooraf eerst een proefvlak te zetten. Zorg daarbij altijd voor een droog en schoon oppervlak en volg de gebruiksaanwijzing op het etiket of uit het productinformatieblad. Bij twijfel of vragen kunt u altijd contact opnemen met één van onze adviseurs.

Welk product past het beste bij mijn gevel?
Afhankelijk van de ondergrond en de wensen bepalen we de keuze van het juiste product. Door het zetten van een proefvlak en het schrijven van een Adviesrapport kan bepaald worden wat het beste product is voor jouw gevel. Hulp nodig met de keuze van het product? Onze specialisten staan graag voor je klaar en helpen bij het maken van een proefzetting.

Bij welke temperatuur werken de producten het beste?
De producten werken het beste bij een minimale temperatuur van 5°C en een maximale temperatuur van 30°C.

Hoe lang gaat een nano-coating mee? (levensduur)
Afhankelijk van de ondergrond en de (weers)omstandigheden verschilt dit van 5 tot 8 jaar.

Hoe veel heb ik nodig van het product?
Dit is afhankelijk van het product, de omstandigheden en de ondergrond. Ieder product van ons kent zijn eigen verbruik. Dit kun je opvragen bij een van onze adviseurs, terugvinden in de productinformatiebladen of in de prijslijst.

Ik wil vooraf een proefvlak zetten
Het is verstandig altijd vooraf een proefvlak te zetten. Dit kun je ook laten doen door een van onze adviseurs. Zelf doen? Vraag vrijblijvend een sample aan om een proefvlak te zetten.

Mijn vraag staat er niet bij
Neem contact met ons op, onze adviseurs helpen je graag verder via: info@mavro-int.com of 0418 6680 680.

Impressie NITOGUARD GLASS SC

[gtranslate]