Roest verwijderen

Lees hier alle over roest en het verwijderen van roest
Effectief roest verwijdern
Dé oplossing: RUSTREMOVER
Alle info over roest
Verbeterd esthetisch aanzicht

Roest

De meest voorkomende vorm van roest is de bekende roodbruine coating die vormt op ijzer en staal. Roest is de algemene naam voor ijzer-oxide. Roest is dus specifiek de benaming van oxidatie op ijzer of ijzerlegeringen, zoals staal. Andere vormen van oxidatie zijn bijvoorbeeld het zwarte laagje op zilver, en het groene laagje op koper. Effectief (vlieg)roest verwijderen? Lees dan snel verder!

De bekende roodbruine roest vormt wanneer ijzer in contact komt met water en zuurstof. Ondanks dat de lucht circa 21% zuurstof bevat, zal ijzer niet zomaar gaan roesten bij blootstelling aan droge lucht. Roesten gebeurt bij contact met vochtige lucht of in water. Een relatieve luchtvochtigheid boven de 50% is voldoende voor roestvorming en boven de 80% zal roest significant sneller vormen.

Opgeloste elektrolyten in water versnellen de oxidatie reactie, dit verklaart waarom ijzer sneller roest in zout water dan in puur water. Ook zuur zal de reactie exponentieel versneller.

Roest het resultaat van een oxidatie reactie, namelijk de reactie tussen ijzer, water en zuurstof:

Ijzer + water + zuurstof à Gehydrateerd ijzer (III) oxide

Het reactieproduct: Gehydrateerd ijzer (III) oxide, zal kristallen vormen met de typische roodbruine kleur van roest. Deze vorm van oxidatie is bros, zwak en kwetsbaar en is daarom niet gewenst op ijzer. Daarnaast zal een roestend oppervlak steeds verder roesten.

Roestvrij staal bevat chroom, wat net als ijzer kan oxideren. In tegenstelling tot roest, wat zwak en bros is, vormt chroom een sterk oxide wat een onzichtbare beschermende laag vormt op het staal.

Het verwijderen van roest kan op verschillende manieren. Het is mogelijk om roest van de ondergrond af te schuren, echter zal na het schuren het onderliggen ijzer opnieuw gaan roesten.

De beste manier om roest te verwijderen is met chemische middelen. Het verwijderen van roest wordt gedaan met zuren. Het chemisch verwijderen van roest kan het beste gedaan worden met fosforzuur. Fosforzuur gaat met ijzer (III) oxide een reactie aan en vormt ijzer (III) fosfaat. Het ijzer (III) fosfaat is daarna gemakkelijk weg te vegen.

Het product RUSTREMOVER is op basis van fosforzuur en corrosievertragers. RUSTREMOVER verwijdert effectief de roest en laat tegelijkertijd een beschermende fosfaat-laag achter op de ondergrond. Deze fosfaat-laag biedt tijdelijke bescherming tegen roest én is overschilderbaar. Wanneer de fosfaat-laag wordt overschilderd zal deze als een primerlaag het onderliggende metaal langdurig beschermen tegen roest, en de hechting verbeteren.

Wist u dat: Cola een redelijke hoeveelheid fosforzuur bevat en daarom ook voor milde roestplekken gebruikt kan worden. Cola heeft ook een bijzonder lage pH van rond de 2,7.

[gtranslate]