Vloer impregneer

Vloerimpregneer is een onzichtbare en transparante beschermlaag voor minerale ondergronden
Water- en olieafstotend
Hoogwaardig en duurzaam
Slijtvaste en stofvrije vloer
Breed inzetbaar

Vloer impregneer

Een impregneermiddel is een materiaal wat in de ondergrond trekt en specifieke eigenschappen aan de ondergrond geeft. In dit geval de behandeling van minerale vloeren. Het impregneren van gevels heet ook wel hydrofoberen en is een van de meest voorkomende vormen van impregneren.

Op deze pagina leert u alles over vloerimpregneer.

  • Wat is impregneer?
  • Hoe werkt impregneer?
  • Welke soorten vloerimpregneer zijn er?
  • Hoe breng ik vloerimpregneer aan?

Wat is vloerimpregneer?

Vloerimpregneer is een onzichtbare en transparante beschermlaag voor minerale ondergronden. Hieronder verstaan we alle soorten natuursteen, maar ook kunststeen zoals beton en bakstenen. In tegenstelling tot een vloercoating sluit een impregneer de ondergrond niet af. De ondergrond behoudt de natuurlijke uitstraling en wordt voorzien van bijzondere eigenschappen en langdurige bescherming.

Minerale vloeren kunnen om uiteenlopende redenen behandeld worden, bijvoorbeeld om een vloer slijtvaster en stofvrij te maken of om de vloer waterafstotend of water- én olieafstotend te maken.

Figuur 1: Het verschil tussen een filmvormende coating en een impregneer

Dé oplossing: Vloerimpregneer

Enkele voorbeelden waar een vloerimpregneer dé oplossing kan zijn:

Betonvloeren en gietasfalt in industriële omgeving met zwaar verkeer zoals heftrucks en/of binnen lossende vrachtwagens hebben te maken met zware belasting voor en zullen door slijtage veel stof loslaten. Dit stof is een aanslag op de gezondheid van de werknemers en geeft opgeslagen goederen een verwaarloosd en vies uiterlijk.

Minerale ondergronden zoals tegels, natuursteen, beton en bestrating in de openbare ruimte of privé omgeving kunnen bij herhaaldelijk en langdurig nat zijn beschadigen en gevaarlijke situaties veroorzaken. Op een herhaaldelijk en langdurig natte ondergrond kan groene aanslag ontstaan en schade in de ondergrond veroorzaken.

Een vloer kan door vet en olie, zowel in de openbare ruimte als in privé situaties glad worden en een gevaar vormen. Bovendien hebben vet en olie de eigenschap dat deze op poreuze ondergronden een donkere, zeer slecht te verwijderen vlek achterlaten.

Impregneermiddelen zijn bijna altijd vloeistoffen op basis van water of oplosmiddel. Na het gelijkmatig aanbrengen trekt de vloeistof in de poriën van de minerale ondergrond. Hoe poreuzer de ondergrond, hoe dieper de vloeistof intrekt en hoe meer vloeistof nodig is om de ondergrond volledig te verzadigen.

Eenmaal ingetrokken in de ondergrond zal het water of oplosmiddel verdampen. De vaste stof die achterblijft in de ondergrond zal hierna reageren met de ondergrond en hechten. Door dit proces wordt de levensduur van het impregneermiddel aanzienlijk verlengd.

Het onzichtbare netwerk wat zich vormt geeft de ondergrond zijn unieke eigenschappen. Het type impregneermiddel bepaalt welke eigenschappen de ondergrond krijgt.

Een van de belangrijkste eigenschappen van een impregneermiddel is het water- en olieafstotende effect. Impregneren verlaagt de oppervlakte spanning van de ondergrond waardoor dit afstotende effect wordt verkregen. Hoe lager de oppervlakte spanning, hoe beter en sterker het afstotende effect.

Meer lezen over het effect van oppervlakte spanning?

Het MAVRO assortiment bevat 5 verschillende vloerimpregneer producten. De producten zijn speciaal ontwikkeld voor verschillende situaties en zijn op basis van verschillende technologieën.

FLOORGUARD

De FLOORGUARD is een watergedragen impregneermiddel op basis van silaan/siloxaan technologie. Een geïmpregneerde vloer zal langdurige waterafstotende eigenschappen hebben en daardoor een langere levensduur hebben.

Het impregneren van een ondergrond maakt deze makkelijker te reinigen omdat (waterige)-vervuiling niet de ondergrond in kan trekken.

FLOORGUARD SB

De FLOORGUARD SB is de oplosmiddelhoudende versie van de FLOORGUARD. De werking van de FLOORGUARD SB is hetzelfde als die van de FLOORGUARD. Een oplosmiddelhoudende impregneer wordt vaak toegepast op ondergronden die in het verleden al een keer zijn geïmpregneerd.

De keuze maken tussen een watergedragen of een oplosmiddelhoudend product is vaak een afweging tussen tijd en gezondheid. Een watergedragen impregneer is uiteraard beter voor het milieu en beter voor de gezondheid van de gebruiker. Een oplosmiddelhoudend impregneermiddel zal echter sneller drogen en daardoor in een kortere tijd het gewenste effect geven.

FLOORGUARD MINERAL

De FLOORGUARD MINERAL is wat met noemt een stofbinder. Een ondergrond behandeld met de FLOORGUARD MINERAL zal een harde en dichte toplaag krijgen die bestand is tegen slijtage en beschermd is tegen indringing van vocht en vuil.

Meer lezen over hoe een stofbinder werkt?

FLOORGUARD FLUOR

De FLOORGUARD FLUOR is een watergedragen impregneermiddel op basis van fluortechnologie. Dit product geeft daarom naast waterafstotende eigenschappen ook olieafstotende eigenschappen.

Ondergronden behandeld met FLOORGUARD FLUOR zijn langdurig hydro- en oleofoob en zijn minder vlekgevoelig omdat vervuiling niet kan intrekken.

NITOGUARD™ STONE

NITOGUARD™ STONE is een hoogwaardig watergedragen impregneermiddel op basis van fluortechnologie. De hoogwaardige C6-fluorpolymeren zorgen ervoor dat ondergronden extreem water- en olieafstotende eigenschappen krijgen. NITOGUARD™ STONE is zó afstotend dat ook graffiti minder kans heeft om te hechten en ondergronden zeer vlekbestendig worden.

Het aanbrengen van een vloerimpregneermiddel en vrij eenvoudig en minder arbeidsintensief dan bijvoorbeeld het aanbrengen van een vloercoating.

Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, droog en stofvrij is. Om een goede werking van het impregneermiddel te garanderen is het belangrijk dat de ondergrond zuigend en poreus is. Dichte, waterdichte oppervlakken kunnen niet- of nauwelijks geïmpregneerd worden.

Het aanbrengen met een impregneermiddel kan eenvoudig met behulp van een vloerwisser of een lagedrukspuit. Verdeel het impregneermiddel gelijkmatig over de ondergrond tot deze verzadigd is. In de meeste gevallen is het nodig om twee lagen nat-in-nat aan te brengen. Verwijder overtollige vloeistof om vlekken en/of wit residu te voorkomen.

Lees voor het aanbrengen van een vloerimpregneer het productinformatieblad goed door. Let op de applicatieomstandigheden en droogtijd.

[gtranslate]