Hoe verwijder ik roest?

Meer dan 20 jaar bewezen kwaliteit
Innovatief
Servicegericht
Gedreven

Hoe verwijder ik roest?

9 oktober 2020

Roest, een vervelende maar bestrijdbare kwaal

Roest is een alom bekende roodbruine substantie dat ontstaat bij langdurige blootstelling van ijzerhoudend materiaal aan zuurstof met water. Roest is een veelgebruikte naam voor oxidatie op ijzerhoudende materialen zoals staal. Naarmate het percentage van de luchtvochtigheid toeneemt, zal de vorming van roest zich versnellen.

Door roest aangetast materiaal heeft een groter volume dan het oorspronkelijke materiaal. In praktijk betekent het simpelweg dat constructies of objecten zoals bruggen, waarin zich roestend materiaal bevindt, steeds verder uit elkaar worden gedrukt. Het roest kan ijzer en staal volledig aantasten en praktisch doen verdwijnen.

Vliegroest (vlugroest)

Het verschijnsel vliegroest of vlugroest wordt veroorzaakt door kleine roest- en metaaldeeltjes die terechtkomen op een roestvast staal oppervlak. Deze vorm van roest komt vaak voor in industriegebieden en in de nabijheid van de spoorwegen. Het oppervlak dat door vliegroest is aangetast voelt ruw aan met een bruine of oranje waas.

Er bestaan diverse methodes om roest te voorkomen, verminderen of af te remmen, zoals het aanbrengen van beschermende lagen coating, speciale vernis, thermisch verzinken, galvaniseren met een laagje metaal zoals zink of chroom, legering of een elektrochemische methode (kathodische bescherming).

Maar ondanks alle voorzorg is roestvorming vaak een feit en moet halt toegeroepen worden voordat vergaand verval van een object of constructie ontstaat en het metaal zijn sterkte en integriteit kwijt raakt. Het is van essentieel belang om roest tijdig te verwijderen.

Ook voor het verwijderen van roest zijn er veel beschikbare opties. Men kan kiezen voor het reinigen met borstels, hamers en schuurschijven of stralen met diverse soorten straalmiddelen en hogedruk reinigen.

De meest effectieve en beste manier om roest te verwijderen blijft echter met chemische middelen. Hiervoor worden zuren gebruikt, waarvan fosforzuur een van de meest geschikte is. Fosforzuur gaat een reactie aan met ijzer en vormt ijzerfosfaat. Hierna is ijzerfosfaat eenvoudig weg te vegen.

Roest op metalen deur- en raamkozijnen

Een apart hoofdstuk is het verwijderen van roest van metalen deur- en raamkozijnen. Roestvorming of natte corrosie is de meest voorkomende schade bij stalen kozijnen en deuren. Het komt voor op bijvoorbeeld de onderste delen van het kozijn die op de grond rusten, maar ook op aantal andere onderdelen zoals hang- en sluitwerk, schuifmechanisme waardoor de ramen of (magazijn)deuren open en dicht gaan of niet voldoende afgewerkte schroeven en spijkers. Het roesten kan ook ontstaan op de stalen tochtprofielen. Dit gebeurt meestal door condens op oudere, niet altijd geïsoleerde soorten profielen. De nieuwere soorten werken met een afsluiting op basis van knellen, waardoor condensvorming zo goed als uitgesloten is. Verder ontstaat corrosie op alle plekken waar de beschermende laklaag, verf of andere coating verdwenen is. Dit kan ontstaan door slijtage of achterstallig onderhoud, vaak op plaatsen waar water en vocht niet goed afgevoerd kunnen worden en daardoor een langere tijd blijven staan. Een gevorderde corrosie doet het raam- of deurkozijn in volume toenemen wat in vergevorderde gevallen zelf kan leiden tot het breken van de glasplaat.

Het onderhoud van stalen kozijnen dient gericht te zijn om roestvorming te voorkomen.

Wanneer de corrosie al een feit is, zijn er diverse opties om de schade te herstellen en de voortgang van de corrosie stop te zetten. Herstelmogelijkheden zijn zowel op de plaats zelf als in werkplaats te realiseren.

Het uitgekiende product RUSTREMOVER van MAVRO verwijdert roest snel en effectief van metalen en andere oppervlakken en biedt daarnaast een tijdelijke bescherming.

 Corrosie verwijderen van gevelbekleding

Gevelbekleding kan uitgevoerd worden in verschillende metaalsoorten zoals zink, koper, inox en aluminium.

Metalen gevelbekleding verleent elk gebouw een moderne en stoere uitstraling. Voordelen van een metalen gevelbekleding zijn naast een imposant uiterlijk vooral de lange levensduur en eenvoudig onderhoud. Tevens is metaal mooi in combinatie met andere bouwmaterialen, zoals steen en metselwerk. De nadelen van de metalen bekleding zijn vooral de hoge aanschafprijs en de kans op corrosie. Ook vliegroest is een van de concrete gevaren voor de gevels en gevelbekleding.

Wanneer het gebouw voorzien is van metalen gevelbekleding, metalen ornamenten, muurankers, bouten of gietijzer, kan de corrosie samen met regenwater zorgen voor lelijke roeststrepen op de gevels en muren. Dit maakt een verwaarloosde indruk en is nadelig voor de uitstraling van hele gebouw.

Bij tijdig en regelmatig onderhoud is de corrosie van gevelbekleding en andere onbeschermde gevelmaterialen goed en efficiënt te verwijderen. Na de behandeling met RUSTREMOVER van MAVRO blijft een beschermende laag achter dat geschikt is om direct over te schilderen. Desgewenst kan er een beschermende coating laag aangebracht worden.

Eigenschappen RUSTREMOVER

Het product van MAVRO om roest te verwijderen is RUSTREMOVER.

Dit product is gebaseerd op fosforzuur en corrosie vertragers en uitstekend geschikt om roest effectief te verwijderen van ijzer en stalen oppervlakken.

RUSTREMOVER laat na de behandeling een fosfaat-laag achter, een tijdelijke bescherming tegen roestvorming. Deze laag kan direct overgeschilderd worden, waardoor een primer-laag ontstaat dat het onderliggende metaal langdurig tegen roest zal beschermen. RUSTREMOVER is ook geschikt om beton te etsen voor het schilderen.

 RUSTREMOVER is verkrijgbaar in 1, 5 en 10 liter verpakkingen vanaf €14,75.

Kijk in onze webshop voor het product of vraag een gratis sample aan!

 

[gtranslate]