Vloer conservering

MAVRO is al jaren expert op het gebied van vloerconservering
Verlagen van degradatie
Hoogwaardig en duurzaam
Beschermd tegen belasting
Workshop vloer conservering

Vloerconservering

MAVRO is al jaren expert op het gebied van vloerconservering. Vloerconservering kan worden opgedeeld in twee soorten: vloercoatings en vloerimpregneer. Beide vormen van vloerconservering hebben hetzelfde doel, namelijk uw vloer zo lang mogelijk beschermen tegen de dagelijkse belasting waar een vloer mee te maken heeft. Op deze pagina worden al uw vragen over vloercoatings en gietvloeren beantwoord:

 • Hoe breng ik een vloercoating aan?
 • Hoeveel vloercoating heb ik nodig?
 • Welk type vloercoating moet ik gebruiken?
 • Hoe moet ik een vloer voorbehandelen?
 • Wat is het verschil tussen een vloercoating en gietvloer?

Een vloercoating of gietvloer is een (dunne) kunststof beschermlaag die over een (beton)vloer wordt aangebracht. De vloer wordt hiermee volledig naadloos en vloeistofdicht afgesloten. Het aanbrengen van een vloercoating geeft vloeren een strakke uitstraling en maakt de vloer bestand tegen chemische- en mechanische belasting zoals in magazijnen, parkeergarages, bouwmarkten, laboratoria en winkels. De vloercoatings van MAVRO zijn ondergebracht in onze productlijn met hoogwaardige bouwchemische producten: MAVROX™.

Vloer coaten = Vloer beschermen

Het beschermen van de vloer vergt even wat aandacht. Waar wil je de vloer precies tegen beschermen? Wij helpen hier graag bij. Wissel eens van gedachten met onze adviseurs en vindt zo een gepaste vloerbescherming.

Om vloeistoffen (vaak voornamelijk water) te weren van een ondergrond kun je binnen het MAVRO assortiment kiezen uit diverse FLOORGUARD systemen. Deze systemen zijn in verschillende gradaties te verkrijgen. De één beschermt nog beter dan de andere en kent ook qua duurzaamheid een langere beschermingsperiode.

Bestaat er de kans op indringing van olie en vette substanties? Kies dan voor een vloerafwerking die een oleofobe ondergrond verzorgt. Onze NITOGUARD STONE bestaat o.a. uit fluorpolymeren die een fantastische oleofobe bescherming bieden.

Zorgt een betonvloer (of wand) voor veel stofafscheiding? Kies er voor om deze te impregneren met onze natriumsilicaat stofbinder FLOORGUARD EXTRA STRONG. Deze vloercoating verbeterd en verdicht de toplaag en voorkomt zo slijtage en afscheiding van stof.

Onze vloercoatings

Onze vloercoatings zijn speciaal ontworpen om een functionele bescherming te bieden tegen matige en zware industriële belasting. Door er hoogwaardig pigment aan toe te voegen verzorgd de vloercoating ook een strak uitziende werkomgeving.

Waarom kiest u een vloercoating?

Een vloercoating biedt een keiharde toplaag en maximale bescherming voor betonvloeren. Vloeren die behandeld zijn met een betonverf zijn sterk, veilig, beschermt tegen zeer zware belasting, eenvoudig in onderhoud en dus schoon in een handomdraai! Onze vloercoatings worden toegepast in werkhallen, logistieke centra, parkeergarages, winkels en zelfs ziekenhuizen.

Om het voor u als klant overzichtelijk te houden zijn de MAVROX™ vloercoatings alvast verdeeld in een aantal standaard systemen. Een vloersysteem is een opbouw van 2 of meer lagen waarmee de optimale eigenschappen worden verkregen. Aan de hand van de schematische tekeningen kunt u eenvoudig zien welke eigenschappen het vloersysteem heeft, hoe de laagopbouw is en hoeveel product u nodig heeft.

2 lagen MAVROX™ EP COATING 2C (zijdeglans/zijdemat)
Verbruik ca. 200 gram per m2 per laag

 • Lichte loop- en rijbelasting
 • Meest voordelige keuze
 • Verbeteren chemische resistentie
 • Magazijnen, garages, werkplaatsen, bouwmarkten, winkels

2 lagen MAVROX™ EP ROLLCOAT 2C
Verbruik eerste laag ca. 300 gram per m2
Verbruik tweede laag afhankelijk van gewenste laagdikte 300-1000 gram per m2

 • Intensieve loop- en rij belasting
 • Hogere chemische belasting
 • Parkeergarages, magazijnen, werkplaatsen

 

 

1 laag MAVROX™ EP CASTCOAT 2C (schraaplaag)
Verbruik afhankelijk van vlakheid ondergrond 300-500 gram per m2
1 laag MAVROX™ EP COATING 2C (zijdeglans)
Verbruik ca. 200 gram per m2

 • Intensieve loop- en rij belasting
 • Gladde en strakke afwerking door toepassing van de schraaplaag
 • Hogere chemische belasting
 • Parkeergarages, magazijnen, werkplaatsen

 

 

 

1 laag MAVROX™ EP REPAIR PRIMER 2C (hechtlaag)
verbruik ca. 250 gram per m2
1 laag MAVROX™ EP CAST FLOOR 3C (schraaplaag)
verbruik afhankelijk van vlakheid ondergrond 300-500 gram per m2
1 laag MAVROX™ EP CAST FLOOR 3C (gietlaag)
verbruik ca. 3500 gram per m2

 • Zowel mechanisch als chemisch hoog belastbaar
 • Naadloos, hygiënisch & zeer slijtvast
 • Laboratoria, Productieruimtes, Cleanrooms

 

 

 

Het is ook mogelijk om de MAVROX™ vloercoatings in te strooien met een korrel om de vloer antislip te maken. Afhankelijk van de gebruikte korrelgrootte krijgt de vloer een bepaalde stroefheid. De stroefheid wordt uitgedrukt met een R-waarde waarbij een hoge R-waarde een sterker antislip effect is.

1 laag MAVROX™ EP ROLLCOAT 2C
Verbruik eerste laag ca. 300 gram per m2

Direct na het aanbrengen de eerste laag vol en zat instrooien met kwarts in de gewenste korrelgrootte:
0,1 – 0,5 mm (R12)
0,3 – 0,8 mm (R13)
0,6 – 1,2 mm (R13)

1 laag MAVROX™ EP ROLLCOAT 2C
Het verbruik is afhankelijk van de gebruikte korrelgrootte:
0,1 – 0,5 mm: verbruik ca. 600 gram per m2
0,3 – 0,8 mm: verbruik ca. 750 gram per m2
0,6 – 1,2 mm: verbruik ca. 900 gram per m2

 • Intensieve loop- en rij belasting
 • Hogere chemische belasting
 • Sterk antislip ook bij vochtige/natte omstandigheden
 • Parkeergarages, magazijnen, werkplaatsen

 

Hoe breng je een vloersysteem aan?

Het aanbrengen van een vloersysteem (vloercoating of gietvloer) is niet moeilijk en zolang de juiste voorbereidingen getroffen zijn kan iedereen het doen. Op deze pagina staat beschreven welke stappen doorlopen moeten worden voordat u aan de slag gaat met het aanbrengen van de vloercoating of gietvloer.

Voordat u begint met de voorbehandeling is het van belang om te weten met wat voor type vloer u te maken heeft. Betonvloeren komen vaak voor maar vooral in nieuwbouw zal u ook zachtere vloertypes zoals cementdekvloeren en anhydriet tegenkomen. Het is belangrijk dat betonvloeren minimaal 28 dagen oud zijn voordat deze worden behandeld.

Heeft de vloer een bestaande verflaag? Inspecteer deze dan grondig: is de verflaag nog volledig intact of is deze beschadigd? In de meeste gevallen kunt u oude verflagen het best volledig verwijderen. Lees hier meer over hoe u omgaat met bestaande verflagen.

Het is ook mogelijk om een vloercoating aan te brengen over tegelvloeren, volg daarvoor het stappenplan tegelvloeren coaten.

Bij de inspectie hoort ook het bepalen van het oppervlakte in m2. Aan de hand van het oppervlak kunt u berekenen hoeveel van elk product u nodig heeft. Het verbruik van elk product is verschillend en is terug te vinden in het Productinformatieblad (PIB). Zorg altijd voor voldoende materiaal om te voorkomen dat u halverwege het project materiaal tekort komt.

Het is erg belangrijk dat de vloer grondig wordt gereinigd en ontvet. Besteed extra aandacht aan hardnekkige olie- of vetvlekken en reinig daarna de vloer in zijn geheel nogmaals. Reinigen doet u met een krachtige alkalische reiniger zoals UNICLEAN LOW FOAMING. Na het reinigen moet de vloer worden nagespoeld met water en kunt u het overtollig water het beste verwijderen met een waterstofzuiger.

Om een strak en duurzaam resultaat te krijgen is het van belang dat gaten en scheuren worden gerepareerd. Dit doet u bij voorkeur voor het schuren omdat de reparatie daardoor in het eindresultaat minder zichtbaar is.

Gaten en scheuren in de vloer kunt u repareren met MAVROX™ EP REPAIR MORTAR 2C. Zijn de beschadigingen erg groot?. Breng dan eerst met een kwastje MAVROX™ EP REPAIR PRIMER 2C aan in de beschadiging. U kunt de reparatiemortel direct in de natte primerlaag aanbrengen. Hierdoor weet u zeker dat de plamuur goed hecht.

Het goed opruwen van de vloer is belangrijk om goede hechting te krijgen. Het schuren van een echte betonvloer moet met een diamantschuurmachine. Het schuren van zachtere vloertypes kan met korrel 80 of 100 en mag absoluut niet met een diamantschuurmachine. Een (diamant)schuurmachine kunt u huren bij de meeste gereedschap verhuurders.

Als de vloer zwaar vervuild is dan kunt u ook (stofvrij)stralen. Door te stralen wordt de eerste paar millimeter van de toplaag afgestraald waardoor de betonvloer weer als nieuw wordt. Ook voor zeer grote oppervlakken is stralen een goed alternatief voor diamantschuren. Stralen wordt over het algemeen uitgevoerd door een professional.

Na het schuren of stralen moet de vloer volledig stofvrij gemaakt worden. U wilt immers dat de coating hecht op de ondergrond en niet op het stof. Stofvrij maken kan eenvoudig door te stofzuigen.

Voor het aanbrengen van een vloercoating of gietvloer is het belangrijk om de juiste gereedschappen en materialen te verzamelen. Afhankelijk van het vloersysteem wat wordt aangebracht heeft u de volgende materialen nodig:

 • Spijkerzolen (om over de nog natte epoxy vloer te lopen)
 • (accu)boormachine met verfmixer
 • Verlengstok
 • Kortharige, pluisvrije vachtrollers (voor het aanbrengen van vloercoatings)
  Gebruik rollers van 18 of 25 cm voor het aanbrengen van de coating en gebruik een roller van 70 cm voor het narollen van de coating om rollerbanen te voorkomen.
 • Vloerspaan of rakel (voor het aanbrengen van gietvloeren en schraaplagen)
 • Prikroller/ontluchtingsroller (voor het narollen van gietvloeren)
 • Vlakke spaan (voor het aanbrengen van schraaplagen)
 • Wegwerp kwasten voor hoeken en randen
 • Afplaktape
 • Vierkante emmer
 • (optioneel) antislip korrel voor het instrooien van de coating

Goede rollers hebben een groot effect op het uiterlijk van de coating. Gebruik voor elke laag een nieuwe roller, uitspoelen is bij 2-componenten coatings niet mogelijk en slecht voor het milieu.

Veiligheid is uiteraard van toepassing bij het aanbrengen van vloercoatings. MAVROX™ vloercoating en gietvloeren zijn allemaal watergedragen of oplosmiddelvrij, geen gevaarlijke oplosmiddelen dus! Onzorgvuldig gebruik van de producten kan echter  wel huid- en oogirritatie veroorzaken. Bij 2-, of 3-componenten producten is het vaak de verharder die zorgt voor de geur, damp en eventuele irritaties. Werk altijd zorgvuldig en voorkom dat uw huid en ogen niet in contact komen met de producten. Draag altijd werkkleding, nitril handschoenen en een veiligheidsbril. Zorg daarnaast voor voldoende ventilatie, dat is niet alleen veilig voor de gebruiker maar zorgt er ook voor dat de vloercoating sneller droogt.

Het is van belang dat verfresten niet in het milieu terecht komen. Spoel rollers en gereedschap niet uit in de wasbak. Verfafval moet u afvoeren als klein chemisch afval, ook als het is opgedroogd.

Raadpleeg bij twijfel altijd het veiligheidsinformatieblad (VIB) of onze R&D afdeling.

Als alle voorbereidingen zijn getroffen kunt u starten met het aanbrengen van het vloersysteem. Voor het aanbrengen van de MAVROX™ producten volgt u de werkwijze die staat beschreven in het productinformatieblad (PIB). In het PIB vindt u alle belangrijke gegevens over elk product zoals verbruik, droogtijd en applicatie omstandigheden.

Hieronder vindt u snelkoppelingen naar elk productinformatieblad

MAVROX™ EP COATING 2C

MAVROX™ EP TOPCOAT 

MAVROX™ CONCRETE PRIMER

MAVROX™ PU TOPCOAT 1C

MAVROX™ EP TILEPRIMER 2C

MAVROX™ EP ROLLCOAT 2C

MAVROX™ EP CASTCOAT 2C

MAVROX™ EP CAST FLOOR 3C

MAVROX™ EP SCRATCH COAT 2C

MAVROX™ EP GROUT 2C

MAVROX™ EP REPAIR PRIMER 2C

MAVROX™ EP REPAIR MORTAR 2C

 

DutchFrenchItalian