Margaux Tellez, Research & Development

Meer dan 20 jaar bewezen kwaliteit
Innovatief
Servicegericht
Gedreven

Important rule in chemistry: NEVER LICK THE SPOON!

19 november 2020

Als de woorden “interessant, levendig, grappig en veelzijdig” ooit omgetoverd zullen zijn tot een persoon, dan zal het hoogstwaarschijnlijk Margaux Tellez zijn. Sinds mei een volwaardig lid van het MAVRO Research & Development team, vertelt Margaux met echte bezieling over haar favoriete studievak, de scheikunde:

“Veel mensen schrikken wanneer ze het woord scheikunde horen, maar het is echt een bijzondere wetenschap. Scheikunde is overal, van het scherm waarop je dit artikel leest, koffie dat je ’s ochtends drinkt, graffiti op treinen en de producten waarmee je ze verwijdert tot aan de opbouw van je DNA.

Laatst hoorde ik Peter Mahaffy, PhD zeggen dat chemici “caretakers of matter and energy” zijn oftewel verzorgers van materie en energie, als dat geen toffe beschrijving is van je titel dan weet ik het ook niet.”

Margaux Tellez heeft chemie gestudeerd aan de Hogeschool Utrecht met specialisatie Research en Development. Tijdens haar opleiding heeft ze veel geleerd over de opbouw van atomen en moleculen, kennis die het mogelijk maakt om nieuwe stoffen, producten en processen te ontwikkelen.

Margaux Tellez en MAVRO zijn werkelijk een ‘match made in heaven’, al is de weg naar toe gegaan via diverse omwegen:
“Eerst wist ik niet dat MAVRO bestond, eerlijk gezegd wist ik niet eens dat Zaltbommel bestond, haha. Door de Corona pandemie waren er minder vacatures, maar ik ben de vacature voor R&D specialist tegengekomen op de website van Indeed. De vacature trok meteen mijn aandacht omdat het voornamelijk ging over het ontwikkelen en verbeteren van producten. Het assortiment van MAVRO is heel interessant omdat het zo breed is, dus je komt in aanraking met verschillende technieken en toepassingen.”

De ‘easy going’ mentaliteit van MAVRO, met een jong, energiek team vol ambitie, veel vrijheid om je functie zelf in te vullen en uit te breiden en volledige betrokkenheid bij de ontwikkeling van het product vindt Margaux heel gaaf.

“Aan het eind van het proces heb je een product in je hand die jij hebt ontwikkeld. Hoe cool is dat?”

MAVRO staat voor innovatie en duurzaamheid, en daar is Margaux Tellez bijzonder in geïnteresseerd. Margaux is opgegroeid op Bonaire en haar jaren op het paradijselijke eiland hebben haar interesse in duurzaamheid aangewakkerd.

“Het eiland leeft voor een groot deel van toerisme, met name het duiktoerisme. Toeristen komen uit de hele wereld om onze bijzondere riffen te bewonderen onder water. En terecht, heb je onze turkoois heldere zee ooit gezien?? Een groot deel van de natuur op het eiland is beschermd, inclusief al het water dat Bonaire en Klein Bonaire omsingelt en de bijzondere dieren zoals flamingo’s en lora’s. Dus vanaf je jeugd krijg je mee dat de natuur van het eiland heel belangrijk is en het nog belangrijker is om het te conserveren.  Ik hou van mijn eiland en wil het zo lang mogelijk conserveren en daardoor ben ik ook geïnteresseerd in duurzaamheid. Duurzaamheid beschermt onze natuurlijke omgeving en de ecologische en menselijke gezondheid. Duurzaamheid heeft dus directe of indirecte invloed op de toestand van het eiland. MAVRO heeft als doel om objecten en de omgeving in oorspronkelijke staat te houden en is ook daardoor een perfecte match.”

Elke werkdag in het MAVRO lab is afwisselend, meestal begint Margaux met het lezen en afwerken van haar e-mails, theoretisch onderzoek doen en plannen van experimenten voor op het lab. Daarna is het tijd voor productie draaien of experimenten uitwerken, gesprekken met sales, klanten en andere afdelingen binnen MAVRO. Ook een stuk administratie is belangrijk, het bijhouden van labjournaals, documentatie, bijhouden van recepturen, maken van presentaties en testrapporten schrijven, kortom, never a dull moment.

“Het leuke aan mijn werk is dat geen dag hetzelfde is. De ene dag maak je een graffiti verwijderaar en de andere dag sta je op locatie om technische ondersteuning aan te bieden aan klanten.

Daarnaast is het heel tof dat je van A tot Z bent betrokken bij een productontwikkeling, van het idee op papier zetten tot de uiteindelijke fles of pot in je handen te hebben. De werkzaamheden zijn heel divers waardoor je veel leert. De samenwerking binnen het R&D team is ook prettig omdat we dezelfde opleiding hebben gedaan, waardoor we leuk kunnen sparren over onderzoeken en ideeën.

Het minder leuke aan mijn werk is dat ik nu hyperbewust ben als ik graffiti of vervuilingen zie in mijn omgeving. Voorheen was ik er mij niet van bewust, nu zie ik het overal.

Stiekem moet ik er wel om lachen als ik ’s ochtends in de trein stap en graffiti op de deuren zie. Zo van de GRAFFITIGEL 221 RS zou hier perfect zijn om de graffiti te verwijderen. Of als ik kalkaanslag zie op een gevel, zo kan ik wel een tijdje door gaan.”

In haar vrije tijd is Margaux even energiek bezig als op haar werk:
“Ik beoefen twee keer per week Krav Maga, een Israëlische vechtsport. Het is grotendeels zelfverdediging maar je leert ook stoten en schoppen geven, wat best badass is. Het klinkt misschien raar maar voor mij is dit mijn ontspanningsmoment.

Daarnaast vind ik koken (en natuurlijk eten) heel leuk, vooral de Caribische en Aziatische keuken. Van een goede kabritu stoba (een Antilliaanse stoofschotel, notitie van de schrijfster) word ik altijd erg blij.

Fotografie is ook een van mijn hobby’s, wat zo leuk is aan MAVRO is dat ik de mogelijkheid krijg om fotografie te combineren met mijn werkzaamheden. Zo ben ik laatst gestart met een project om product content te maken van de werking en resultaten van onze producten en onze werkzaamheden op het lab. Normaal gesproken valt dit niet onder de werkzaamheden van een R&D specialist, dus ik ben super blij dat het bij MAVRO wel kan.”

Margaux vind MAVRO een heel goede leerschool met volop kansen tot persoonlijke ontwikkeling.
“Wij van de R&D afdeling krijgen de mogelijkheden om cursussen en seminars te volgen. Echter is alles nu op stopgezet i.v.m. met Corona, maar zodra dat weer veilig kan, gaan we dat zeker weer oppakken!

Op de andere afdelingen lopen er altijd stagiaires en vaak krijgen die ook een baan aangeboden. Op de R&D afdeling is dat nog niet mogelijk, echter zijn we zeker bereid om dat vorm te geven.”

Margaux Tellez heeft naast heleboel leuke eigenschappen ook een prima gevoel voor humor en zelfreflectie. Zij kent diverse grapjes over chemici en het werk in lab, waaronder het hilarische ‘Important rule in chemistry: never lick the spoon!’

En Margaux heeft er nog meer in petto:
“If you’re not part of the solution, you’re part of the precipitate.

Grapje, maar eten, drinken en roken in het lab moet je altijd vermijden. Daarnaast is het belangrijk om veilig, secuur en voorbereid te werken zodat je weet met welke stoffen je werkt en de mogelijke gevaren die daarbij horen. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn daarvoor ook zeker belangrijk!”

De mensen van MAVRO, ver boven de middelmaat!

[gtranslate]