Ontwikkelingen grondstoffenmarkt

Meer dan 20 jaar bewezen kwaliteit
Innovatief
Servicegericht
Gedreven

Ontwikkelingen grondstoffenmarkt

16 april 2021

Beste relatie,

Sinds enkele maanden zijn er op de wereldmarkt bijzondere ontwikkelingen die een bedreiging vormen voor de beschikbaarheid van materialen en een serieuze impact hebben op het prijsniveau van de grondstoffen die we gebruiken voor de productie van reinigings- en beschermingsmiddelen. Een ontwikkeling waar we allerminst blij mee zijn.

Momenteel komen er meer en meer storingen voor in de leveringsketens in de vorm van vertraging en leveringsuitval. Hierdoor kunnen toeleveranciers vaker hun leveringsverplichtingen met beroep op de term ‘Force Majeure’ niet of vertraagd nakomen.

De zorgwekkende marktsituatie wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, zoals:

  • Tekorten op de grondstoffenmarkt;
  • Onvoldoende voorraad door coronacrisis;
  • Door schaarste zijn de kosten van containers hoog, hierdoor zijn de transportkosten hoog (verdriedubbeld);
  • In het algemeen hebben de afname van de productie van ruwe olie en de afname van de productie van grondstoffen geleid tot schaarste op de grondstoffenmarkt.

Tot dusver hebben we alle prijsstijgingen opgevangen en zoveel van onze buffers of alternatieven benut en daarnaast ook bijgekocht, maar de rek is eruit en de signalen uit de markt worden duidelijker: Voorlopig blijven tekorten en prijsstijgingen aan de orde en vindedn wij het niet meer dan logisch om u als onze partner over deze ontwikkeling te informeren. Wij zullen natuurlijk alles eraan doen, om knelpunten in onze leveringsmogelijkheden en beschikbaarheid zo gering mogelijk te houden.

Daarnaast hebben wij moeten besluiten om een (tijdelijke) prijsverhoging door te voeren. Helaas zijn wij hiertoe genoodzaakt om de kwaliteit, continuïteit en leverbetrouwbaarheid van onze producten zoveel mogelijk te waarborgen. Tevens benadrukken we dat het een tijdelijke maatregel betreft, die zal worden aangepast zodra dat kan.

We zullen de marktontwikkeling nauwlettend blijven volgen en u opnieuw op de hoogte stellen zodra daar aanleiding toe is. We hopen dat de situatie op de grondstoffenmarkt zich in de komende maanden weer stabiliseert zodat we naar de normale situatie kunnen terugkeren.

Wij vertrouwen op uw begrip, mocht u vragen hebben over bovenstaand nieuws, neem dan gerust contact met ons op.

Het MAVRO-team

[gtranslate]