Gevelreiniging en bescherming van monument Kasteel Ljubljana

Onderscheidend
Samen succesvol
Internationaal
Objecten in stand houden

Gevelreiniging en bescherming van monument Kasteel Ljubljana

Projectinformatie

  • Locatie: Slovenië - Ljubljana
  • Client: Gemeente Ljubljana
  • Applicatiebedrijf: Sisapi D.o.o.
  • Datum uitvoering: 2015

Het Kasteel van Ljubljana (Sloveens: Ljubljanski grad) is een middeleeuws architecturaal monument, staande op de Kasteelheuvel (Sloveens: Grajski grič) in het midden van de stad Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Opgravingen bewijzen dat de heuvel al gefortificeerd was in de tijd van de Kelten en de Illyriërs, en dat de Romeinen er een militaire post hadden. Het begin van het middeleeuwse kasteel gaat terug naar de 9e eeuw, hoewel de bouw voor het eerste werd genoemd in 1144. Toentertijd was het de zetel van de heerser van de provincie Spanheim, die er zelfs zijn eigen munten sloeg. De huidige vorm werd bereikt na de aardbeving van 1511 en met verdere renovaties in het begin van de 17e eeuw. Het kasteel werd bewoond door de provinciale heersers tot de eerste decennia van de 17e eeuw. Later werd het een eenvoudig garnizoen en provinciale gevangenis.

De renovatie van het kasteel is nu bijna compleet, de twee bruidssuites, de toren, de kapel en de cafetaria zijn open voor de bezoekers, terwijl de rest van het gereconstrueerde pand normaal gesproken wordt gebruikt voor optredens, tentoonstellingen en sociale functies. Onderdeel van de renovatie is de gevelreiniging en het aanbrengen van een beschermende coating tegen atmosferische vervuiling, vocht en graffiti.

Vanwege het niet zichtbare karakter van de GRAFFITIGUARD en de vele Europese referenties (ook op monumenten) is gekozen voor dit systeem door Sisapi en de gemeente.

Meer lezen over anti-graffiti?

[gtranslate]