Revolutionaire energieopwekkende geluidsschermen

Onderscheidend
Samen succesvol
Internationaal
Objecten in stand houden

Revolutionaire energieopwekkende geluidsschermen

Projectinformatie

  • Locatie: Den Bosch
  • Client: Heijmans
  • Applicatiebedrijf: ProNed
  • Datum uitvoering: 2015

NITOCOAT

NITOGUARD GLASS SC

Als je over de Randweg bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch rijdt, kun je ze niet missen. Twee stukken geluidsscherm met rode en gele vlakken met daaronder plexiglas stroken met zonnecellen. Het is een proefopstelling van een geluidsscherm dat zonne-energie opwekt en voor een revolutie in duurzame energie kan zorgen.

Dat hoopt de Technische Universiteit Eindhoven die de schermen heeft ontwikkeld, en Heijmans die ze heeft geplaatst. Het systeem werkt anders dan traditionele zonnecollectoren en heeft als groot voordeel dat ze geplaatst kunnen worden langs snelwegen.

De twee geluidsschermen die in de praktijktest worden gebruikt zijn ieder 5 meter breed en 4,5 meter hoog en bevatten verschillende zonnecellen- en panelen. Ook praktische zaken zoals vandalismebestendigheid en onderhoud maken onderdeel uit van de test. MAVRO wordt betrokken in dit project vanwege de toepassing van haar beschermende coatings door heel Europa op geluidsschermen. Op het scherm wordt onder andere NITOCOAT getest als anti graffiti/vandaal coating en het zelfreinigende, hydrofiele nano systeem NITOGUARD GLASS SC. Door de test in de openbare ruimte uit te voeren, wordt de ontwikkeling versneld en levert deze waardevolle resultaten op die niet verkregen kunnen worden in een laboratorium.

Projectpartners:
Heijmans
‘s-Hertogenbosch
Scheuten
ProNed
Technische Universiteit Eindhoven
Van Campen
Airbus
Willemspoort
Seeac

[gtranslate]