Brandvertragend impregneren

Alle info over brandvertragend impregneren
Brandveiliger maken van materialen
Nieuw ontwikkelde producten
Met garantie en certificering
Innovatief

Brandvertragend impregneren

Veel materialen die binnen- en buitenshuis worden gebruikt voor de bouw en inrichting van gebouwen zijn van nature brandbaar. Denk aan hout, gordijnen, tapijten, meubels en daken van riet. In de decembermaanden ontstaat in vrijwel elk huishouden extra brandrisico door de komst van kerstbomen en andere versieringen.

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje, denk aan een smeulende kaars, een sigaret op de bank of een smeulende lucifer die in de prullenbak wordt gegooid. Al deze onschuldige acties kunnen de oorzaak zijn van een verwoestende brand. Veel mensen onderschatten de kracht en snelheid waarmee een beginnende brand om zich heen kan slaan. Als een brand eenmaal ontstaat zal deze binnen 3 tot 5 minuten de hele kamer bedekken en is deze bijna niet meer tegen te houden. Bij een beginnende brand is het essentieel om er snel bij te zijn. In een zeer korte tijd moet je beslissen om te vluchten, of als het vuur klein is deze te blussen met een brandblusser of blusdeken.

Doven van een brand

Een brand heeft drie dingen nodig om aan te blijven, namelijk brandstof, zuurstof en temperatuur. Als één van deze drie wordt weggehaald zal een brand uitgaan, altijd. Het principe van een brand blussen is hier ook op gebaseerd. Met een blusdeken wordt het vuur afgedekt en kan er geen zuurstof bij. Door met water een brand te blussen gaat de temperatuur omlaag, en zal het vuur doven. En als laatste kan de brandstof weggehaald worden, bijvoorbeeld door de gaskraan dicht te draaien, maar ook zodra een gebouw of materiaal volledig is afgebrand.

Het brandveiliger maken van materialen en gebouwen is steeds belangrijker aan het worden. Ook verzekeringsmaatschappijen en de brandweer dringen steeds vaker aan om bouwmaterialen, kerstversiering en andere brandbare materialen brandveiliger te maken. Een van de manieren om materialen brandveiliger te maken is door het toepassen van een brandvertragend impregneermiddel. Materialen die geïmpregneerd zijn nog steeds brandbaar, maar door de actieve werking van het impregneermiddel zal de uitbreiding van een brand sterk geremd worden. Door het toepassen van een brandvertragend impregneermiddel is er meer tijd om te vluchten, of om de beginnende brand te blussen.

Hoe werkt een brandvertragend impregneermiddel?

Terugdenkend aan de drie onderdelen van een brand, kan de werking van een brandvertragend impregneermiddel worden uitgelegd. Onze FIRESTOP producten bevatten speciale bestanddelen die als een onzichtbare beschermlaag op het behandelde materiaal liggen. Wanneer een brand dreigt te ontstaan, en de temperatuur boven de 120°C stijgt, zal de beschermlaag actief worden. De bestanddelen in de beschermlaag zullen energie opnemen (endotherm reageren) wat de uitbreiding van de brand zal remmen. De tweede werking van de beschermlaag is dat zuurstof wordt onttrokken uit de lucht, waardoor vuur niet de kans krijgt om zich te ontwikkelen.

FIRESTOP producten

Als leverancier van specialistische producten en beschermingsmiddelen zagen wij de afgelopen jaren de vraag naar brandvertragende producten sterk groeien.

Ons antwoord: FIRESTOP

De FIRESTOP productlijn bestaat uit drie brandvertragende impregneermiddelen, elk voor een andere toepassing, en met andere certificering. De producten zijn volledig biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor de gezondheid.

FIRESTOP

De FIRESTOP is ons multifunctionele brandvertragende impregneermiddel voor het behandelen van vrijwel alle materialen met een levensduur van één jaar. FIRESTOP kan toegepast worden hout, riet, papier, karton, stoffen, kunstbloemen, kerstbomen en andere versiering. De FIRESTOP is getest door het TNO centrum voor brandveiligheid volgens de normen NEN-EN 1101, NEN EN 1102, NEN 1722, NEN 6065 Klasse I en NEN 6066.

FIRESTOP TEXTILE

De FIRESTOP TEXTILE is een hoogwaardig brandvertragend impregneermiddel voor alle natuurlijk een synthetische stoffen met een levensduur van vijf jaar. FINIVLAM TEXTILE is succesvol getest volgens de normen NEN-EN 1101, NEN-EN 1102, NEN 1722, NEN 6065 klasse I, NEN 6066. Met de FIRESTOP TEXTILE is het ook mogelijk om diverse internationale normen te behalen.

FIRESTOP WOOD HD

De FIRESTOP WOOD HD is een hoogwaardig brandvertragend impregneermiddel voor het professioneel behandelen van onbehandeld hout met een levensduur van vijf jaar (buiten) en tien jaar (binnen). FIRESTOP WOOD HD voldoet indien juist aangebracht aan de hoogste wettelijke norm SBI Euroklasse B. Het product is toepasbaar op diverse ondergronden voor zowel binnen- en buiten toepassingen. Voorbeelden van mogelijke toepassingen zijn balken, rieten daken, tuinhuisjes, schuttingen en plaatmaterialen. Voor buitentoepassing kan eventueel na het behandelen met FIRESTOP WOOD HD een coating of verf worden aangebracht.

Garantie en certificeringen

Alle FIRESTOP producten zijn uitgebreid getest op ons eigen laboratorium en door externe onderzoeksinstanties zoals het TNO centrum voor brandveiligheid. Voor optimale werking van het product is het volgen van de beschreven werkwijze van groot belang. De applicateur is verantwoordelijk voor het nauwkeurig volgen van de werkwijze.

De brandvertragende werking van de FIRESTOP producten worden gegarandeerd met behulp van een invulcertificaat. De applicateur is verantwoordelijk voor het invullen van dit certificaat. Op het certificaat wordt onder andere ingevuld hoeveel m2 met hoeveel liter van het product is behandeld. De brandvertragende werking kan na droging getest worden door ca 2cm onder het behandelde materiaal een vlam te houden. Het materiaal moet minimaal 15 seconde geen vlam vatten. Als dit niet het geval is dient de behandeling herhaald te worden.

Het garantietermijn verschilt per product:

FIRESTOP: 1 jaar
FIRESTOP TEXTILE: 5 jaar
FIRESTOP WOOD HD: 5 jaar buiten en 10 jaar binnen

Na het verlopen van de garantietermijn dient u het behandelde materiaal nogmaals te controleren en de behandeling eventueel te herhalen. Als de ondergrond gedurende de garantieperiode wordt gereinigd, beschadigd of geschuurd dan vervalt de garantie en dient de ondergrond opnieuw behandeld te worden.

[gtranslate]