Cementsluier
Cementsluier is geen vorm van witte uitbloei als gevolg van een chemische reactie of waterbelasting, maar ontstaat tijdens de uitvoering van het metselwerk. Als metsel- of voegmortel tijdens de verwerking op het oppervlak van de bakstenen komt kan dit het beste direct verwijderd worden met water en evt. hoge druk. Na uitharding, of bij hardnekkige cementsluier zal en sterk chemisch middel zoals de CEMENTRESIDUEREMOVER of LIMEREMOVER de oplossing zijn.
Salpeter
Witte uitslag aan de onderkant van muren wat lijkt op kristallen kan duiden op salpeter. Dit type aanslag wordt veroorzaak door optrekkend vocht. Grondwater trekt door de poreuze muur omhoog door middel van capillaire werking. Grondwater bevat allerlei (organische) stoffen zoals ammoniak zout, kalk, nitraatbacteriën, chloride en sulfaten. Vooral ammoniak en nitraatbacteriën zijn de boosdoener, en veroorzaken met het metselwerk een chemische reactie die kaliumnitraat geeft. Kaliumnitraat, ofwel salpeter kristalliseert vervolgens en vormt witte uitbloei. Dit type uitbloei komt vaak voor in koeienstallen waar het grondwater extra rijk is aan organische stoffen.
Atmosferische vervuiling
Atmosferische vervuiling is een verzamelnaam en wordt ook wel luchtvervuiling genoemd. Dit type vervuiling is moeilijk te voorkomen en is verantwoordelijk voor sterke vervuiling van gevels.
Luchtvervuiling wordt veroorzaakt door deeltjes die in de lucht zweven en neerdalen op de gevel en zich daarin vastzetten. Op den duur zal dit ophopen en een grauwe waas veroorzaken.
Atmosferische vervuiling kan komen van natuurlijk bronnen zoals mineralen (zouten) uit regen, en plantaardige/dierlijke vervuiling die door de wind op de gevel belandt.
>De grootste oorzaak van atmosferische vervuiling is echter niet-natuurlijk. Verkeer, industrie en landbouw zijn de grootste bron van luchtvervuiling. Het verkeer zorgt voor talloze minuscule roetdeeltjes en fijnstof. Ook fabrieken in Nederlands stoten dagelijks tonnen vuile lucht uit in de vorm van fijnstof en roetdeeltjes. Uiteindelijk eindigen deze deeltjes op gevels en gebouwen als een grijze tot zwarte aanslag. Een gevel die lang niet onderhouden is krijgt door atmosferische vervuiling een typische ‘versleten’ uitstraling.
Gelukkig is atmosferische vervuiling relatief makkelijk te verwijderen. MAVRO heeft een productlijn speciaal voor het reinigen van gevels:
– FACADECLEAN
– FACADECLEAN GEL
– FACADECLEAN EXTRA STRONG
– FACADECLEAN ALKALINE
Groene aanslag
Groene aanslag bestaat uit een verzameling van algen en (korst)mossen. Groene aanslag kan ontstaan wanneer een ondergrond een lange tijd vochtig blijft. Ook een gebrek aan direct zonlicht zorgt ervoor dat de ondergrond vochtig blijft en groene aanslag gaat groeien, en komt daardoor vaak voor in de winter.
Groene aanslag kan op vrijwel elke ondergrond voorkomen. Veel voorkomende ondergronden zijn tegels, hout (schuttingen), natuursteen, bakstenen en dakpannen.
Groene uitslag is gelukkig effectief te verwijderen met een algenverwijderaar zoals SIPROUNIQUAT.
Lees hier uitgebreid over groene aanslag en hoe je het kan verhelpen en voorkomen.