Reinigen en ontvetten

Professionele reinigers
Krachtige ontvetters
Effectieve reiniging
Verbeterd esthetisch aanzicht

Reinigen en ontvetten

Een vervuiling kan veel verschillende dingen zijn. Vaak spreken we over vetten, olie en roet. Een van de eigenschappen van deze vervuilingen is dat ze hydrofoob zijn, wat betekend dat ze niet oplosbaar zijn in water. Simpelweg de ondergrond spoelen met water zal de vervuiling alleen verplaatsen over de ondergrond en hem niet verwijderen. Om het beste reinigingsmiddel te kiezen, is het belangrijk om te weten wat vervuiling is en hoe een reinigingsmiddel werkt.

Alle reinigingsmiddelen bevatten oppervlakte actieve stoffen (zeep). Deze oppervlakte actieve stoffen zijn dé manier om niet-oplosbare vervuilingen toch van de ondergrond te halen.

Oppervlakte actieve stoffen zijn er in duizenden verschillende soorten en maten maar hebben allemaal ongeveer dezelfde functie: het ‘vangen’ van vervuiling. De werking van oppervlakte actieve stoffen zit in de structuur van de moleculen. Oppervlakte actieve stoffen hebben namelijk twee uiteinden: een hydrofiele ‘kop’ en een hydrofobe ‘staart’.

Hydrofiele ’kop en staart’

De hydrofiele kop houdt van water en de hydrofobe staart wordt juist afgestoten door water. Als een oppervlakte actieve stof aan water wordt toegevoegd zullen de hydrofobe staarten weg van het water bewegen. Dit doen ze door zogeheten micellen te vormen, zie de afbeelding.

Wanneer een reinigingsmiddel met oppervlakte actieve stoffen op een vervuilde ondergrond wordt aangebracht zullen deze micellen intact blijven. De vervuiling op de ondergrond (vetten en oliën) houden, net als de hydrofobe staarten, niet van water. De vetten en oliën zullen zich gemakkelijk verplaatsen naar de binnenkant van de micellen. Met een spons of doek de ondergrond boenen helpt de vervuiling met de micellen in gaan.

De micellen, die zelf in het water zijn ‘opgelost’ kunnen makkelijk worden weggespoeld, samen met de vervuiling die in de micel ‘gevangen’ zit. Dat is het principe van reiniging en ontvetting.

MAVRO heeft verschillende professionele reinigingsmiddelen:

De reinigingsmiddelen van MAVRO

Naast meerdere oppervlakte actieve stoffen bevatten MAVRO reinigingsmiddelen veel hulpstoffen en ingrediënten om de beste reinigende werking te garanderen!

Voor lichte vervuiling en milde vettige aanslag is een neutrale reiniger over het algemeen voldoende. Ook op kwetsbare ondergronden zoals plastic, glas, of geverfd hout kan het beste een neutrale reiniger worden toegepast. Een neutrale reiniger heeft ook de voorkeur met betrekking tot gezondheid en veiligheid.

Een neutrale reiniger is al snel niet sterk genoeg. Voor hardnekkige vet en olie vervuilingen is een alkalische reiniger nodig. Het toevoegen van bijvoorbeeld kaliumhydroxide zorgt ervoor dat hardnekkige vetten en oliën worden afgebroken, waarna ze gemakkelijker door micellen verwijderd kunnen worden.

Hoe hardnekkiger de vervuiling en vette aanslag, hoe sterker het reinigingsmiddel moet zijn. Het verschil tussen pH = 12 en pH= 13 lijkt misschien weinig, maar op de pH-schaal betekent het dat de UNICLEAN HIGH ALKALINE wel 10 keer meer alkalisch is!

Uitgelichte reinigers

 

[products limit=”4″ columns=”4″ ids=”2038, 2224, 2201, 2166″ cat_operator=”AND”]

[gtranslate]