Veelgestelde vragen impregneren & hydrofoberen

Meer dan 20 jaar bewezen kwaliteit
Innovatief
Servicegericht
Gedreven

Veelgestelde vragen impregneren & hydrofoberen

01 april 2021

Een goede vraag om mee te beginnen: hoe werkt een impregneermiddel? De meeste impregneermiddelen bevatten een mengsel van silaan en siloxaan De silaan moleculen zijn heel klein, de siloxaan moleculen iets groter. Je zou het kunnen vergelijken met een knikker (silaan) en een tennisbal (siloxaan).

Het impregneermiddel wordt aangebracht op het oppervlak en zal daar intrekken (impregneren). De zeer kleine silaan moleculen zullen snel en diep in de poriën van het oppervlak trekken en zich daar hechten. De iets grotere siloxaan moleculen zullen op het oppervlak blijven liggen en daar een dampdoorlatend netwerk vormen. De siloxaan moleculen op het oppervlak kunnen worden vergeleken met paraplu’s die ervoor zorgen dat water op het oppervlak blijft liggen. Dat effect noemen we ook wel ‘afparelen’ of het ‘afparel effect’. De combinatie van die silaan en siloxaan moleculen maken impregneermiddelen bijzonder effectief. Een geïmpregneerde gevel zal langdurig waterafstotend zijn en dus droog blijven. Vocht kan nog wel uit de gevel ontsnappen, er is daardoor geen risico op vorstschade.

Door de poreuze structuur van gevelmaterialen (metselwerk, beton, natuursteen etc.) nemen zij veel water op. De opname van vocht zorgt ervoor dat gevels zeer kwetsbaar zijn voor vervuiling en schade. Hieronder een aantal voorbeelden:
– Als een gevel vochtig is dan vormt dit de perfecte voedingsbodem voor algen en mossen. Groene aanslag zal dan een terugkerend probleem zijn.
– Als een gevel regelmatig nat wordt en opdroogt dan zullen zouten in de gevel naar het oppervlak verplaatsen. Eenmaal blootgesteld aan lucht zullen deze opdrogen en zichtbaar worden als de bekende witte aanslag.
– Een niet-geïmpregneerde gevel zal snel vies worden omdat een vochtige gevel vuil aantrekt en vasthoudt.
– Een andere reden om een gevel te impregneren heeft te maken met de isolatie. Een 5% vocht toename in het isolatiemateriaal van de gevel resulteert namelijk in een 50% afname van de isolerende werking.

Het impregneren van een gevel voorkomt vrijwel al deze problemen. Het impregneren van een gevel verlaagt de onderhoudskosten, verlengt de levensduur en blijft aanzienlijk langer schoon en mooi.

Een impregneermiddel op basis van silaan/siloxaan gaat een chemische reactie aan met het oppervlak. De waterafstotende bescherming van een impregneer blijft daardoor ruim 10 tot 15 jaar actief.

De levensduur van een impregneer is onder andere afhankelijk van het vaste stof gehalte van het gebruikte impregneermiddel. Een hoge vaste stof gehalte zorgt ervoor dat de impregneer dieper in het oppervlak penetreert, en daardoor een langere waterafstotende bescherming geeft.

Het zichtbare ‘afparel effect’ zal wel na een jaar of 5 verdwijnen. Dit komt voornamelijk door de ophoping van vuil. Ook mechanische belasting zoals hoge druk reiniging zal het ‘afparel effect’ langzaam verminderen. De waterafstotende bescherming blijft natuurlijk wel intact omdat deze diep in de ondergrond is getrokken.

Nee, het impregneren van een gevel is niet moeilijk. Impregneren is een kwestie van de ondergrond volledig en gelijkmatig verzadigen. In Nederland gebeurt dit veel met de vloeimethode. Bij deze methode wordt m.b.v. een pomp het product door een slang op de gevel ‘gevloeit’. Dit is de snelste en meest eenvoudige manier van aanbrengen. Het is ook eenvoudig om impregneer aan te brengen met behulp van een lagedruk spuit of een elektrische rugspuit.

Het productinformatie blad (PIB) van het product beschrijft nauwkeurig en stapsgewijs hoe het product aangebracht moet worden. Onze technisch adviseurs kunnen u uiteraard ook voorzien van de juist uitleg en instructie.

Als de waterafstotende bescherming na 10-15 jaar afneemt dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk weer te herstellen. In dit geval wordt een oplosmiddelhoudende of crème impregneer gebruikt. Het oplosmiddel in deze producten zorgt ervoor dat deze door de bestaande waterafstotende bescherming heen kunnen en de gevel opnieuw kunnen beschermen voor 10-15 jaar.

Een impregneercrème is een silaan/siloxaan impregneermiddel in een dikke, gelvormige structuur. Impregneercrème wordt aangebracht met behulp van een roller of blokkwast, hiermee voorkom je nevel. Impregneercrème is bijzonder geschikt voor het impregneren van horizontale delen boven het hoofd of op gevels met veel kozijnen. Ook kleine oppervlakken kunnen eenvoudig met impregneercrème worden behandeld. Het hoge vaste stofgehalte (25%) van een impregneercrème verbetert de penetratie waardoor de waterafstotende bescherming ook nog eens langer is.

Nee, er zit geen verschil in de waterafstotende bescherming tussen watergedragen of oplosmiddelhoudende impregneer. Oplosmiddelhoudende impregneer is over het algemeen sneller droog en kan daardoor een oplossing zijn op regenachtige dagen of bij lage temperaturen. Oplosmiddelhoudende impregneer kan wel een lichte kleurverdieping geven aan de ondergrond, watergedragen impregneer doet dit niet.

In principe kan elke poreuze minerale ondergrond geïmpregneerd worden. Voor een langdurige werking moet het impregneermiddel diep in de ondergrond kunnen penetreren. Metselwerk, bakstenen, tegels en beton zijn allemaal zeer geschikt om te impregneren. Ook natuursteen en stucwerk kan geïmpregneerd worden.

Onze impregneermiddelen worden allemaal voorzien van een klein percentage conserveermiddel. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van onze producten voor een lange tijd gegarandeerd wordt. Impregneermiddelen zijn allemaal gevoelig voor extreme temperaturen en temperatuurschommelingen. Een stabiele temperatuur tussen de 0°C en 30°C is perfect.

In gesloten verpakking zijn onze vloeibare impregneermiddelen minimaal 1 jaar houdbaar. Het is belangrijk om verpakkingen na gebruik weer goed te sluiten om de houdbaarheid te verlengen.

Impregneercrème is wat gevoeliger voor opslag en is ca. 6 maanden houdbaar in gesloten verpakking. Veel temperatuurschommelingen kunnen ervoor zorgen dat de crème wat vloeistof afscheidt, na goed roeren kan het product gewoon worden gebruikt zonder invloed op de kwaliteit.

Ja, het impregneren van dakpannen kan zeker. Net als bij gevels is het beschermen van dakpannen tegen vocht belangrijk om ze schoon te houden en zeker te weten dat ze lang mee gaan. Het impregneren van dakpannen kan in principe met elk type impregneer. We adviseren een impregneervloeistof op waterbasis met een hoog vaste stof gehalte (MAVROSEAL WB EXTRA STRONG) voor deze toepassing. Een nieuwe ontwikkeling van MAVRO is de MAVROSEAL NANO, een vloeibaar, watergedragen impregneermiddel op basis van nanotechnologie. Deze hoogwaardige impregneer is bijzonder geschikt voor het impregneren van dakpannen omdat het zorgt voor een waanzinnig en langdurig afparel effect. Omdat regen van het dak stroomt blijft het dak langer schoon door het zogenaamde ‘self-cleaning effect’.

Dat kan zeker. Onze FLOORGUARD productlijn heeft diverse impregneermiddelen voor toepassing op minerale vloeren zoals trottoirs, terrassen, trappenhuizen, galerijen etc. Door horizontale oppervlakken te impregneren is er minder kans op vlekken en blijven deze langer schoon.

Door de regelmatige mechanische belasting van voertuigen of loopverkeer zal het afparel-effect sneller slijten. We raden aan om de waterafstotende bescherming eens in de 5 jaar te controleren en eventueel te herstellen waar nodig.

MAVRO produceert al jaren een breed assortiment aan hoogwaardige impregneermiddelen. Door gebruik te maken van hoogwaardige grondstoffen en een hoog vaste stof gehalte bent u verzekerd van een perfect resultaat. We produceren op grote schaal en kunnen impregneer leveren in alle verpakkingsgroottes van losse jerrycans tot volle IBC’s.

Kortom, u bent bij ons aan het juiste adres!

[gtranslate]