Verschil tussen oleofoob, hydrofoob en wetlook?

Meer dan 20 jaar bewezen kwaliteit
Innovatief
Servicegericht
Gedreven

Weet u het verschil tussen oleofoob, hydrofoob en wetlook?

10 februari 2022

Hydrofoob
Hydrofoob is afgeleid van het Grieks: hydro = water en foob = angst. Hydrofobe materialen stoten water af en bieden daardoor langdurige bescherming tegen invloeden van vocht. Hydrofobe coatings zijn er in vele soorten maar de meest bekende is het impregneermiddel. Impregneermiddelen op basis van silaan/siloxaan vormen een waterafstotende (hydrofobe) barrière op minerale ondergronden. Een gehydrofobeerde ondergrond is beschermd onder andere tegen vochtschade, kalkuitslag en groene aanslag. Een ander belangrijk voordeel is dat een impregneermiddel geen invloed heeft op de waterdampdoorlaatbaarheid van de ondergrond. Oftewel: de ondergrond blijft ademen. Hydrofobe coatings worden veelvuldig toegepast voor het beschermen van metselwerk en beton.

Oleofoob
Het afstoten van water of olie heeft allemaal te maken met de oppervlakte spanning van een materiaal. Er geldt: hoe lager de oppervlakte spanning, hoe meer afstotend het materiaal. In het geval van een hydrofobe coating wordt de oppervlakte spanning verlaagd tot onder de oppervlakte spanning van water. Het resultaat: een waterafstotend effect.
Naast hydrofobe coatings zijn er ook systemen die de ondergrond vet-, olie- en vuilafstotend maken. Het afstoten van oliegebaseerde stoffen is moeilijker dan het afstoten van water omdat de oppervlakte spanning extreem laag moet zijn. Een ondergrond oleofoob maken is dan ook alleen mogelijk met hoogwaardige producten op basis van fluor- of nanotechnologie.
Het grootste voordeel van een oleofobe coating is dat deze naast water ook vuil, olie en zelfs inkt/verf kan afstoten. Veel voorkomende toepassingen zijn anti-graffiti coatings, easy-to-clean coatings en vuilwerende coatings.

Wetlook
Een van de voordelen van hydro- en oleofobe coatings/impregneermiddelen is dat deze vrijwel altijd onzichtbaar zijn. Er zijn echter toepassingen waarbij een verandering van het uiterlijk gewenst is, denk bijvoorbeeld aan een mooie kleurverdieping op donker natuursteen. Deze kleurverdieping noemt men ook wel een wet-look effect. Het product MAVROSEAL WETLOOK is speciaal ontworpen om naast hydrofobe eigenschappen ook een kleurverdieping te geven aan de behandelde ondergrond.

Wilt u meer weten over oleofobe, hydrofobe of wetlook coatings van MAVRO? Bezoek dan eens onze webshop https://www.mavro-int.shop of bel met één van onze adviseurs!

[gtranslate]