Wat is impregneren?

Meer dan 20 jaar bewezen kwaliteit
Innovatief
Servicegericht
Gedreven

Impregneren

5 november 2020

Wat is impregneren of hydrofoberen?
De exacte betekenis van het oorspronkelijk Franse woord imprégner, in het Nederlands impregneren, is het doorweken van een doorlaatbaar vaste ondergrond (hout, beton, metselwerk, steen) met een (vloei)stof die helemaal naar binnen trekt. Een ander woord voor impregneren is hydrofoberen.

Impregneren staat voor beschermen en veilig verduurzamen.
Impregneren is bedoeld om bouwwerken en andere objecten veilig te verduurzamen en te beschermen tegen de weersinvloeden, zure regen, UV-straling, algen en vervuiling. Door het impregneren krijgt de ondergrond nieuwe eigenschappen, afhankelijk van het product waarmee wordt geïmpregneerd, wordt het waterafstotend, waterbestendig, schimmel- en graffitiwerend.

In de praktijk wordt het impregneren van de gevels vaak gedaan om de gevels te voorzien van een beschermlaag dat er voor zorgt dat het vocht van buitenaf niet in de gevel kan trekken. Door het impregneren worden de gevels verduurzaamd en behouden ze hun mooie en schone uiterlijk. De door het impregneren ontstane beschermlaag zorgt onder andere ook voor het opvullen van de ruimtes tussen en in de stenen waardoor het water en vuil zich niet kan hechten aan de gevels en dieper in de muren kan trekken. Vocht en dus ook schimmels zullen uit geïmpregneerde oppervlakken wegblijven.

Welke ondergronden zijn geschikt voor hydrofoberen?
Hydrofoberen kan op verschillende ondergronden zoals metselwerk, beton, open en gesloten natuursteen, hout, maar ook op industrieel gietwerk.

Metselwerk
Impregneren van het metselwerk maakt het indringen van schadelijke stoffen onmogelijk. Het impregneermiddel houdt optrekkend vocht en water tegen, voorkomt schimmelvorming en werkt graffitiwerend. De producten van MAVRO zijn een duurzame oplossing met een lang blijvend resultaat.

Beton
Impregneren van beton betekent in praktijk het aanbrengen van een onzichtbare laag impregneermiddel op beton dat er volledig intrekt en het beton waterafstotend maakt. Daarnaast wordt het geïmpregneerde beton minder gevoelig voor vuil en blijft langer mooi.

Open en gesloten natuursteen
De poriën van het natuursteen worden tijdens het aanbrengen verzadigd door een impregneermiddel. Het geïmpregneerde natuursteen is makkelijker te reinigen, wordt minder snel vuil, is beschermd tegen weersinvloeden, heeft geen schimmels of algen en behoudt veel langer zijn natuurlijke schoonheid.

Hout
Het impregneren van hout kan de levensduur ervan tot wel vijf keer verlengen. Impregneren voedt het hout van binnenuit. Door het hout te laten doordringen met schimmel-, vocht- en insectenwerende stoffen wordt het effectief beschermd en waterafstotend gemaakt. Tevens voorkomt het impregneren houtrot en aanslag van algen en mossen op het hout.

Wilt u uw gevel laten impregneren?
Goed impregneren is vakwerk en het resultaat is afhankelijk van een secure voorbereiding en uitvoering en het gebruik van het juiste product. De specialisten van MAVRO adviseren u graag bij uw keuze uit impregneermiddelen (op waterbasis, op basis van oplosmiddelen of crèmes) en de manier van de applicatie. Twijfelt u over het product? De vakmensen van MAVRO helpen u om het juiste product te kiezen voor uw wensen en ondergrond. Desgewenst kunnen wij een proefvlak voor u zetten die een goed beeld geeft van het uiteindelijke resultaat.

Wilt u meer weten? Bekijk onze producten in onze webshop en lees meer over de unieke eigenschappen in uitgebreide productinfo van MAVRO.

 

[gtranslate]