Wat is siliconenvervuiling?

Meer dan 20 jaar bewezen kwaliteit
Innovatief
Servicegericht
Gedreven

Wat is siliconenvervuiling en hoe wordt het verwijderd?

3 december 2020

Siliconen hebben een hele reeks bijzondere eigenschappen zoals watervastheid, UV-stralen en hitte resistentie en zijn duurzaam in het gebruik. Mede door deze eigenschappen worden siliconen vaak toegepast in kitten, lijmen en smeermiddelen. Er zijn echter een aantal voorbeelden waarin de uitstekende kwaliteiten van siliconen juist zorgen voor het ontstaan van problemen. Bijvoorbeeld tijdens schilderwerk.

Het overkomt zowel de thuisschilders als de professionele schilders: tijdens het schilderen ziet men in het geschilderd oppervlak talloze kleine kratertjes ontstaan. Het ontstaan van die kratertjes, ook wel eens visogen genoemd, ontstaan door de besmetting van oppervlak met siliconen.

De aanwezigheid van siliconen is (meestal) onzichtbaar en heeft te maken met de siliconenkit of de vrijkomend nevel van de siliconenspray dat gebruikt is op of in de nabijheid van het te behandelen oppervlak. De aanwezige siliconen worden tijdens het schilderen makkelijk overgedragen naar het applicatie middel, kwast of roller en zorgen daarna voor besmetting van de gebruikte verf of coating.

Siliconenbesmetting of siliconen vervuiling is bijzonder hardnekkig. De siliconen stoten de verf of coating af, dus de ontstane visogen zijn niet te verhelpen door het aanbrengen van een dikkere laag verf. Ook extra schuren van het houten oppervlak zal niet snel een oplossing bieden omdat de siliconen zich diep in het hout dringen en door het extra schuren komen ze steeds dieper in het oppervlak te zitten.

Siliconenbesmetting komt vaak voor bij het schilderen of coaten van kozijnen. De in het kit aanwezige siliconen zorgen voor het wegvloeien van de verf en het ontstaan van visogen. Wanneer men de kozijnen voorziet van een coating op kleur (bijvoorbeeld met het MAVRO product NITOCOLOUR uit de groep renovatie coatings NITORANGE), is het voor een uitstekend resultaat bij voorbaat raadzaam om het oppervlak voor te behandelen met SILICONEREMOVER.

NITORANGE renovatiecoatings van MAVRO bieden naast de onmiddelijke verfraaiing van de behandelde objecten ook voordelen op lange termijn zoals bescherming tegen diverse soorten vervuilingen, kleurherstel en blijvende ‘easy-to-clean’ eigenschappen.

Wilt u meer weten over MAVRO renovatiecoatings, NITORANGE en hoogwaardige duurzame topcoat in alle RAL en NCS kleuren?

Lees dan meer over op https://mavro-int.shop/protectors/nitorange-semi-permanent of neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Siliconen vervuiling verwijderen
Gelukkig bestaat voor dit euvel een adequate oplossing.

Wanneer men tijdens het schilderen constateert dat er visogen ontstaan aan het oppervlak, is het zaaks om alle nog natte verf zo snel mogelijk te verwijderen. Nadat de resterende verf opgedroogd is, kan men het schilderwerk hervatten met het inachtneming van de volgende maatregelen:

  • Eerst de ondergrond reinigen met een neutraal reinigingsmiddel of met een siliconenverwijderaar (silicone remover).
  • Daarna het schilderwerk voortzetten met het gebruik van een speciale siliconenverwijderaar. Dit is een vloeibaar middel en verwijderd zowel verhard als niet verhard siliconen materiaal. De siliconenverwijderaar dient in een voorgeschreven hoeveelheid toegevoegd te worden aan de verf. Er bestaan diverse soorten voor alkydverf en voor watergedragen verf.

De SILICONEREMOVER van MAVRO, effectief en biologisch afbreekbaar
De SILICONEREMOVER van MAVRO verwijdert de meest hardnekkige siliconenvervuiling  en de (restanten) coatings gebaseerd op siliconen effectief en snel en is toepasbaar op vrijwel alle ondergronden. Het product is eenvoudig toe te passen en bijzonder geschikt om grote oppervlakken te behandelen. De SILICONEREMOVER is geschikt voor zowel binnen als buiten gebruik in droge weersomstandigheden en verkrijgbaar in 1 en 5 liter verpakkingen. Mocht u geïnteresseerd zijn in andere verpakkingseenheden? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie, prijzen, gebruiksaanwijzing en veiligheidsvoorschriften vindt u op https://mavro-int.shop/siliconeremover

[gtranslate]